Jégkorongos segítséggel Debrecenbe

A Debreceni Egyetem, a DEAC és a Debreceni Hoki Klub összefogásának köszönhetően menekült meg az ukrán-orosz háború borzalmai elől 36 zaporizzsjai és dnyiprói, többségében jégkorongozó fiatal és családtagjaik, leginkább anyukák, testvérek. Az ukrajnai csoport biztonságban, a Kartács utcai egyetemi kollégiumban várhatja a fegyveres konfliktus végét.

A 7-14 éves fiatalok és szüleik kimenekítését a Magyar Jégkorong Szövetség (MJSZ) közvetítésével az ukrán sportági vezetők kezdeményezték a napokban. Az MJSZ először a keleti országrész klubjait, közöttük a Debreceni Egyetem jégkorongcsapatát mozgósította.

Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja hangsúlyozta: az intézmény a harcok kirobbanásának első napjától igyekszik segítséget nyújtani a határon túli bajbajutottaknak, így egyértelmű volt, hogy amiben csak tudja, támogatja az ifjú ukrán jégkorongozókat. 

A szállításhoz szükséges autóbuszt a DEAC, míg az étkezést a Campus Nonprofit Kft. biztosította. A találkozó az ukrán-szlovák határon fekvő Nagyszelmencen volt kedd délután, a csoport akkor már 31 órája úton volt. A klub 50 ételcsomagot, valamint ásványvizet vitt a kis jégkorongozóknak és családtagjaiknak.

-  A háború a pusztításról szól, ahol az emberek csak vesztesek lehetnek. Nem tudok fontosabb célt ebben a helyzetben, mint akár egy emberi élet megmentése. Anyaként összeszorult szívvel gondolok azokra a gyerekekre, akiknek a mindennapjaiba beköltözött a félelem. Az otthon maradt családtagok bennünk bíznak, hogy hamarosan egészségben viszontláthatják őket – fogalmazott a DEAC ügyvezető igazgatója, Lóczi Lászlóné Kovács Marianna.

Az utánpótláskorú jégkoronggal foglalkozó Debreceni Hoki Klub elnöke, Plásztán-Brehószki Márta kiemelte, hogy az egész magyarországi jégkorong-társadalom összefogott a gyerekekért és szüleikért.

 - Amíg a Debreceni Egyetem és a DEAC a szállításban és az elszállásolásban segít, addig a nyugati országrész klubjaitól például hokis felszerelések érkezhetnek, hogy a fiatalok játszhassák ezt a szép játékot addig is, amíg nálunk tartózkodnak – fejtette ki a hirek.unideb.hu-nak a DHK elnöke, Plásztán-Brehószki Márta. 


Az ukrán jégkorongozó gyerekeket és családtagjaikat szállító autóbusz kedd este érkezett meg a sportkollégiumba. Az egyik szülő elmondta, hogy a gyerekeknek nagyon jól esett a meleg étel, illetve, hogy mindenki nagyon hálás, hogy családtagjait Debrecenben biztonságban tudhatja. 

Sajtóiroda - PKZs