A legjobban kutató fogorvoshallgatók

Ebben az évben a Debreceni Egyetem két fogorvoshallgatójának kutatását díjazta az intézmény Orvos- és Egészségtudományi Tudományos Diákköri Konferenciájának Fogorvostudományi Tagozata.

Az online formában rendezett Tudományos Diákköri Konferencia (TDK) Fogorvostudományi Tagozatában hét fogorvostan hallgató mutatta be kutatását magyar és angol nyelven.

– Hallgatóink témavezetőik segítségével, érdeklődési körüknek megfelelően kapcsolódnak be a tudományos kutatásba. Az elmúlt tíz tanévben az ebben résztvevő hallgatóink száma 12 és 21 fő között mozgott. Az ő eredményeikből készült előadásokat mindig évente, a februári helyi TDK-konferencián mutatják be – ismertette Szentandrássy Norbert, a Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Karának oktatási dékánhelyettese, az Orvos- és Egészségtudományi Tudományos Diákköri Tanács titkára a hirek.unideb.hu-val.

Elmondta: a hallgatók 10 perces előadást tartottak, melyet 5 perces vita követett. A Fogorvostudományok Tagozat bíráló bizottsága ez alapján idén Hidasi Dorottya Ildikó kutatását első, Tar Bíborka Csenge kutatását második díjjal ismerte el. Előbbi a vesetranszplantált betegek adatainak elemzésével, illetve vesebetegségek esetén az osteopontin jelentőségével foglalkozott, míg utóbbi hallgató A maradó fogak előtörési idejének vizsgálata debreceni óvodások és általános iskolások körében címmel adott elő.



A szintén a FOK-ra járó Mészáros Attila két előadást is tartott, egyiket az Anatómia, morfológia, fejlődésbiológia tagozatban, másikat a Genetika, genomika, kísérletes onkológia, jelátvitel tagozatban; mindkettőért különdíjat kapott.

Az oktatási dékánhelyettes hozzátette: az előadások anyagából hallgatóik TDK-pályamunkát írhatnak, melyet bírálat után jeles érdemjegyű diplomamunkaként tud az intézmény elfogadni. A diplomamunka védéseként ilyen esetben a TDK-konferencia előadása utáni vitán nyújtott sikeres szereplést fogadja el a bírálóbizottság.

Jövőre Országos Tudományos Diákköri Konferenciát is tartanak, ahol a DE FOK-ot a most legjobban szerepelt hallgatók képviselhetik.


Sajtóiroda - OCs