Nemcsak tanulnak, kutatnak is

A Debreceni Egyetem gyógyszerészhallgatói közül Lippai Laura első, Fülöp Zsanett második, míg Balogh Barbara Nóra harmadik helyen végzett az intézmény 2021/2022. tanévi Orvos és Egészségtudományi Tudományos Diákköri Konferenciáján.

A verseny Gyógyszertechnológia, gyógyszerfelügyelet, minőségbiztosítás, gyógyszerészi kémia, gyógyszeranalitika, farmakognózia tagozatában a Debreceni Egyetem (DE) kilenc – többségében a Gyógyszerésztudományi Karra (GYTK), illetve néhány az Általános Orvostudományi Karra járó – hallgatója mutatta be kutatási eredményeit.

Az előadások után a szakmai zsűri a legjobbnak Lippai Laurát találta. Második helyre Fülöp Zsanettet, harmadikra Balogh Barbara Nórát sorolták, akik mindannyian gyógyszerészhallgatók.

Különdíjakat is kiosztottak a tagozatban, melyeket Páll Dávid, illetve Heller Dániel érdemeltek ki, akik szintén gyógyszerésznek tanulnak.

A TDK Farmakológia, gyógyszerhatástan, klinikai gyógyszerészet szekciójában Csáki Nikolett GYTK-hallgató második lett, aki kutatómunkáját a Gyógyszerhatástani Tanszéken végezte. Ugyanebben a szekcióban a zsűri harmadik helyre sorolta a szintén GYTK-s hallgató Pócsi Istvánt, aki kutatását az Orvosi Mikrobiológiai Intézetben folytatta.

 
- A tudományos diákköri tevékenység már régóta szerves része a felsőoktatási rendszernek. A tehetséggondozás bevált formája, melynek keretében az adott szakma iránt elkötelezett, tehetséges diák és a témavezető tanár között speciális munkakapcsolat alakul ki. A diák a tudományos munkában történő részvétellel egyrészt többlettudást tud elsajátítani, másrészt munkájával igazolja, hogy alkalmas lehet arra, hogy egyetemi tanulmányai után tudományos munkát folytasson, vagy akár tudományos karriert építve speciális ismeretekkel rendelkező szakemberré váljon. A gyógyszerészet esetén ez a megállapítás különösen igaz – fogalmazott a hirek.unideb.hu-nak a GYTK dékánja, Vecsernyés Miklós.  

Bak István, a GYTK Kari TDK felelőse elmondta: a GYTK Tanszékein jelenleg 53 hallgató végez tudományos diákköri tevékenységet, akikkel 25 oktató foglalkozik. Az egyes tanszékek kutatási területei elég széleskörűek.

- A Biofarmácia Tanszéken például onkológiai kutatások folynak új, úgynevezett innovatív daganatterápiás lehetőségeket és molekulárisan célzott terápiákat vizsgálnak. A Gyógyszerhatástani Tanszék fő profilja a kardiovaszkuláris farmakológia. A Gyógyszertechnológiai Tanszéken folyó kutatások egyebek mellett magukba foglalják a növényi hatóanyagok, pre- és probiotikumok formulálását. A Gyógyszerészi Kémia Tanszéken antibakteriális és antivirális hatású glikopeptid antibiotikumok, antivirális és tumorellenes, valamint potenciális influenza-ellenes hatású származékok tervezése, szintézise és biológiai hatásuk vizsgálata folyik – ismertette Bak István.  
 

Sajtóiroda – OCs