Tizenegy új szakot indít szeptembertől – elsősorban gazdaság-, egészség- és természettudományi, mezőgazdasági, műszaki, pedagógusképzési területeken – a Debreceni Egyetem. Az intézmény összesen mintegy kétszáz féle képzéssel várja a leendő hallgatókat. Bartha Elek oktatási rektorhelyettes szerint a bővülő szakkínálat révén az egyetem lépést tart a munkaerő-piaci igényekkel és a tudomány fejlődésével is.

Már csak néhány napjuk van a felvételizőknek arra, hogy február 15-ig jelentkezzenek valamelyik felsőoktatási intézménybe. Az Oktatási Hivatal új képzéseket regisztrált az elmúlt hetekben, ezek a Felsőoktatási felvételi tájékoztató nemrég megjelent kiegészítésében jelentek meg. Összességében a Debreceni Egyetem hetven alap-, hetvenkilenc mester-, hat osztatlan képzési szakot és hét felsőoktatási szakképzési szakot kínál a jelentkezőknek a 2022/23-as tanévben. Az osztatlan képzéseken belül több mint húsz tanárszak közül lehet választani. 

- A mostani felvételi eljárásban tizenegy új szak indul, ami a Debreceni Egyetem méreteihez képest is komoly teljesítménynek számít. Egy olyan intézmény számára, amelynek határozott jövőképe és stratégiája van, nagyon fontos az állandó megújulás, az alkalmazkodás és az innováció – fogalmazott az általános felvételi eljárásról tartott keddi sajtótájékoztatón Bartha Elek, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese.

A leendő hallgatók három új alapképzési szak közül is választhatnak, így a mezőgazdasági vízgazdálkodási és környezettechnológiai mérnöki szak mellett a biotechnológia, az agrár- és üzleti digitalizáció képzés az újdonság – útóbbi kettő a felvételi tájékoztató kiegészítésében található meg. 

A felsőoktatási szakképzésben a nyírbátori képzési helyen induló gazdálkodási és menedzsment szakot, az osztatlan képzések kínálatából pedig a hiánypótló természettudomány-környezettan tanárszakot hirdette meg új képzésként az intézmény. 

Hat új mesterszakot is indít a DE, a felvételizők a sportmérnök, a vállalatgazdaságtan, a kiegészítő kötetben megjelent agrárközgazdász, szakvédőnő, geoinformatika, valamint a Szolnok Campuson induló ellátásilánc menedzsment mesterszakot is választhatják.

Duális képzésben szeptembertől már harminckét szak várja a jelentkezőket, hat kar kínál ilyen intenzív szakmai gyakorlati lehetőséget a hallgatóknak. 

- Fontos, hogy a szakkínálat folyamatosan bővüljön, hiszen ezáltal az egyetem kielégítheti a munkaerő-piaci és a társadalmi igényeket, és lépést tud tartani a tudományok fejlődésével.  Felsőoktatási szempontból Debrecen és a régió lakossága kivételes helyzetben van, hiszen az országban a központi régiót leszámítva szinte nincs még egy olyan hely, ahol közel valamennyi képzési terület, szinte minden tudományág képviselteti magát. Olyan körülményeket biztosít az intézmény a hallgatói számára, amely egyedülálló, elég csak a képzési portfólió mellett a nemzetközi atmoszférára, a széleskörű hallgatói szolgáltatásokra gondolni. Kulturált körülmények között, világszínvonalú létesítményekben tudják végezni tanulmányaikat a hallgatók – sorolta Bartha Elek oktatási rektorhelyettes.

Pósánné Rácz Annamária oktatási igazgató elmondta: a decemberben megjelent felvételi tájékoztatóban közölt ügyintézési rend, valamint a határidők a jelentkezési időszak végéig érvényesek. 

- A felsőoktatásban tanulni vágyók az e-felvételi rendszerében rögzíthetik február 15-ig a jelentkezésüket, amit majd Ügyfélkapun keresztül, vagy pedig az online elérhető nyomtatványon kell hitelesíteniük és elküldeniük az Oktatási Hivatal címére. Április 20-án hozzák nyilvánosságra, hogy hányan jelölték meg és milyen szakokon a Debreceni Egyetemet. A külföldön érettségizőknek július 13-ig, a magyaroroszági felvételizőknek július 7-ig van lehetőségük a hiánypótlásra, illetve a jelentkezési sorrend módosítására. A ponthatárokat várhatóan július 21-én hozzák nyilvánosságra – mondta Pósánné Rácz Annamária. 

Hozzátette: a felvételi tájékoztató kiegészítésében jelent meg továbbá, hogy a gyógyszerészképzésre az orvos és fogorvos szakképzettséggel rendelkezőkön kívül ettől az évtől a vegyész, vegyészmérnöki, fizikus, biológus mesterképzésben szerzett, illetve kémia vagy biológia tanárszakos diplomával is lehet jelentkezni úgy, hogy a felsőfokú oklevél minősítéséből számított pontok alapján kérik a jelentkezők felvételi pontjuk megállapítását.


Az oktatási igazgató közölte azt is, hogy a középiskolások pályaválasztását segítő alkalmazást fejleszt a DE, amellyel megkönnyítenék a fiatalok döntését. Az applikáció révén könnyebb tájékozódást nyújthat az intézmény a tanulók számára a felsőoktatási szakok kínálatában. A köznevelést fenntartókkal való szoros kapcsolatát pedig egy olyan visszacsatolási rendszerrel erősítené az egyetem, amely láthatóvá teszi, hogy az iskolák által kinevelt egyetemisták hogyan teljesítenek a felsőoktatásban, és min kellene változtatni a köznevelésben azért, hogy kisebb legyen a lemorzsolódás.

Sajtóiroda - BZ