NeurotechEU: kolozsvári találkozó

A szélesen értelmezett idegtudományok fejlesztésére, népszerűsítésére létrejött NeurotechEU nemzetközi egyetemi együttműködés kommunikációjának eddigi eredményeit, illetve az ebben rejlő lehetőségeket elemezték a projekt szakemberei Romániában.

A kolozsvári Iuliu Hatieganu Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen tartott NeurotechEU kommunikációs találkozón az együttműködésben részt vevő nyolc európai egyetem több mint 20 képviselője vett részt. A 2020-ban létrejött összefogás célja a tágabb értelemben vett idegtudományok fejlesztése, az ezzel foglalkozó kutatások összehangolása, illetve az elért eredmények széleskörű ismertetése. Az Európai Unió által finanszírozott konzorciumban a Debreceni Egyetem partnerei a hollandiai Radboud University, a spanyol Miguel Hernández University of Elche, a svéd Karolinska Institutet, a német University of Bonn, a török Bogazici University, az angol University of Oxford, a francia Université de Lille, az izlandi Háskólinn í Reykjavík és a román Iuliu Hatieganu University of Medicine and Pharmacy.

   
Gyarmati Gábor, a NeurotechEU kommunikációs vezetője, a Debreceni Egyetem (DE) munkatársa a hirek.unideb.hu-nak elmondta: a rendezvény első felében, a DE által koordinált megbeszélésen az együttműködés keretében használt kommunikációs csatornák számokban is mérhető eddigi eredményeit ismertették interaktív formában.   

- Nemcsak a számok mögött álló lehetséges okokról és tanulságokról esett szó, hanem összegyűjtöttük a projekt első fázisához kapcsolódó kommunikációs folyamat sikeres lezárásához szükséges javaslatokat is. Az eddig végzett munkával kapcsolatban a résztvevőktől nagyon pozitív visszajelzések érkeztek - fejtette ki.


A szakember elmondta: minden egyes, NeurotechEU-val foglalkozó poszt jól mérhető hatást vált ki az interneten, például rögzíthető az ezekre történő kattintások száma, a cikkek megosztása, illetve a tetszésnyilvánítások. Ezen adatok ismerete segít abban, hogy a jövőben születő írások stílusa, megjelenési ideje még magasabb látogatószámot, olvasottságot eredményezzen.  

- A találkozó második felében a Karolinska egyetem csapatának vezényletével kommunikációs workshopot tartottak, amelyen azt vizsgáltuk, milyen előnyökkel jár a hallgatók és kutatók számára a NeurotechEU és mik legyenek a jövőben azok az elemek, amiket jobban kellene hangsúlyozni. A Debreceni Egyetem képviseletében Gömöri Lídia ötödéves orvostanhallgató mutatta be egyetemünk erősségeit és a NeurotechEU projekt számára előnyös jellemzőit – ismertette Gyarmati Gábor.   

Ezt követően a Karolinska Institutet kommunikációval foglalkozó szakemberei online előadást tartottak a közösségi média szerepéről, melyben kiemelten foglalkoztak azzal, miként lehet hatékonyan megosztani az egyes egyetemek saját kommunikációs tapasztalatait és infrastruktúráját a projekt sikere érdekében.   

A kolozsvári találkozó végén Pam Graave, a Radbaud Egyetem kommunikációs munkatársa mutatta be, hogy a NeurotechEU központi menedzsment irodája részéről milyen tervek vannak a központi NeurotechEU-oldal megújítására, amelyre javaslatokat is kértek a résztvevőktől.  
 
A projekt angol nyelvű oldala itt, a Facebook oldala itt, a Twitter oldala itt, a Linkedin oldala pedig itt érhető el.  
 
 
Sajtóközpont - OCs