Nemzetközi tudományos kapcsolatépítés a TTK-n

Kínai delegáció tett látogatást pénteken a Debreceni Egyetemen. A pekingi Tsinghua University és a Chinese Academy of Sciences professzorai a Természettudományi és Technológiai Kar oktatási és kutatási programjával ismerkedtek, feltérképezve egy esetleges jövőbeli együttműködés lehetőségeit.

A kínai professzorokat Kun Ferenc, a DE Természettudományi és Technológiai Kar (TTK) dékánja fogadta, aki prezentáció keretében ismertette a kar képzési kínálatát, a kutatási területeket és a kiterjedt ipari együttműködéseket, míg a Chinese Academy of Sciences keretében működő Aerospace Information Research Institute tevékenységét Wenxin Liu professzor mutatta be.

A kínai intézmények olyan elektronikai eszközök előállításával foglalkoznak, amelyek nagyon nagy frekvenciájú elektromágneses hullámokat állítanak elő. Ezek áthatoló képessége sokkal jobb a ma a mobiltelefonos kommunikációban vagy a műholdas kommunikációban használt hullámokénál, így ezek kevésbe érzékenyek az időjárási viszonyokra, például a felhővel történő fedettségre.

- Karunkon a fizika, a villamosmérnök és az anyagmérnök alapszak, valamint a fizikus, villamosmérnök és anyagtudomány mesterszak azok, amelyek felkelthetik a kínai partnerek érdeklődését, mivel ezek érintik az általuk végzett kutatások tudományos hátterét, így elsősorban az anyagtudomány, a fizika, és a villamosmérnök területen várható a jövőben együttműködés a kínai partnerekkel – mondta a hirek.unideb.hu portálnak Kun Ferenc.

A dékán hozzátette: a tudományterület számos különleges elemét villantotta fel a kínai vendég, érdekes volt látni – többek között -, hogy a szükséges ezközök előállítása mikro-, illetve nanométeres skálán történő megmunkálást és vizsgálatokat igényel.

- Az ehhez szükséges tudás és infrastruktúra rendelkezésre áll a TTK-n – hangsúlyozta Kun Ferenc.

A találkozó elsősorban az ismerkedést szolgálta, és bár konkrét megállapodás nem született, a kínai vendégek kifejezték szándékukat az együttműködésre, és a DE TTK szintén nyitottan áll a lehetőséghez.

A kínai partnerek debreceni látogatásuk során megismerkedtek a DE-Atomki Anyagtudományi Központ laboratóriumaival és aktuális kutatási projektjeivel is.

A vendégeket a látogatás során a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Konfuciusz Intézetének kínai igazgatója, Cui Xianjun kalauzolta.

Sajtóközpont - BZs