Nemzetközi műhelykonferencia a BTK-n

International Workshop on Maximalization Strategies in the Event Domain címmel szervezett háromnapos nemzetközi konferenciát a nyelvek eseménymaximalizálási stratégiáiról a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Angol-Amerikai Intézet Angol Nyelvészeti Tanszéke.

A műhelykonferencia lehetőséget adott számos nemzetközileg elismert kutatónak és PhD-hallgatónak arra, hogy bemutassák legfrissebb kutatási eredményeiket a mondatszerkezet eseménytartományában megfigyelhető maximalizációs stratégiákról az olyan tipológiailag eltérő nyelvekben, mint az angol, a modern héber, a japán, az ajmara, a mandarin kínai, a magyar, az orosz, és egy salish nyelv, a secwepemctsín.

Az április 17-19. között rendezett esemény előadói és résztvevői a világ számos országából, köztük az Amerikai Egyesült Államokból, az Egyesült Királyságból, Franciaországból, Japánból, Kanadából, Izraelből, Németországból, Norvégiából, Romániából, Spanyolországból és Szingapúrból érkeztek.

A műhelykonferencián olyan nemzetközileg elismert nyelvészek tartottak előadást, mint John Beavers, az egyik legjelentősebb nyelvészeti folyóirat, a Language főszerkesztője, Beth Levin, a Stanford Egyetem professzora, a lexikális szemantikai kutatások egyik legnagyobb hatású ma is aktív kutatója, Hana Filip, a Heinrich-Heine-Universität Düsseldorf professzora, az eseménymaximalizációs elemzések egyik úttörő kutatója, Hagit Borer, a Queen Mary University of London professzora, a Brit Akadémia és az Amerikai Nyelvtudományi Társaság tagja és Gillian Ramchand, az Universitet i Tromsø The Arctic University of Norway professzora, az Academia Europaea tagja.

A konferencia tematikájának jelentőségét mutatja, hogy az utóbbi években a legjelentősebb folyóiratokban (Natural Language and Linguistic Theory, Glossa: A Journal of General Linguistics, The Linguistic Review, Journal of Linguistics) jelentek meg a maximalizációs stratégiákról tanulmányok az angol, a magyar, a mandarin kínai és a szláv nyelvekkel kapcsolatban.

A műhelykonferencia a 2021-es Tudományos Mecenatúra Program keretein belül elnyert pályázati támogatásnak, valamint a Bölcsészettudományi Kar, az Angol-Amerikai Intézet és az Angol Nyelvészeti Tanszék támogatásának köszönhetően jöhetett létre. A MEC_SZ_140880 számú Mecenatúra projekt vezető kutatója Kardos Éva, a Debreceni Egyetem Angol-Amerikai Intézet Angol Nyelvészeti Tanszék vezetője, egyben Marcel den Dikken, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Nyelvtudományi Kutatóközpont professzorával közösen a tanácskozás főszervezője.

Az előadások anyaga megtekinthető a https://maximalizationworkshop.wordpress.com/ oldalon

Sajtóközpont - BZs