Nemzetközi konferencia a Német Lovagrendről

A Debreceni Egyetem (DE) Bölcsészettudományi Kar (BTK) Történelmi Intézetének szervezésében rendezi kétnapos szakmai tanácskozását szeptember 29-30-án az Internationale Historische Kommission zur Erforschung des Deutschen Ordens (Nemzetközi Történész Társaság a Német Lovagrend kutatására).

Az Internationale Historische Kommission zur Erforschung des Deutschen Ordens (IHKEDO) 1985-ben alakult Ausztriában, jelenleg mintegy harminc országból száz szakember a szervezet tagja.

Az IHKADO kétévente Európa más más városában rendez konferenciát, most első alkalommal Debrecenben.

- Nemzetközi kapcsolataink a jogelőd Református Kollégium több évszázados hagyományain gyökereznek, hiszen a 17-18. századtól kezdve a debreceni diákok rendszeresen peregrináltak Nyugat-Európa protestáns egyetemeire, ahonnan hazaérve tudást, tapasztalatot, világnézetet hoztak magukkal. Napjainkra megfordult az irány, jelenleg több mint 7000 hallgató tanul intézményünkben a világ több mint 120 országából – fogalmazott megnyitóbeszédében Bartha Elek.

A DE oktatási rektorhelyettese kiemelte: nemzetközi egyetemi és kutatói hálózatok tagjaként számtalan közös kutatási projektben vesz részt az egyetem, nagy jelentőséget tulajdonít a határokon átívelő tudományos eseményeknek. Ezek sorát gyarapítja a most kezdődő történészkonferencia is, amelynek megrendezése komoly szakmai elismerést jelent a Debreceni Egyetem számára.

A tanácskozáson, amely a Német Lovagrend hadtörténetének, hadművészetének kérdéskörét vizsgája, nyolc országból – többek között Németország, Lengyelország, Románia, Izrael - csaknem ötven kutató vesz részt.

- A szakmai kapcsolatok kiemelt szerepet töltenek be az egyetem életében. A mostani konferencia erősíti az intézmény megjelenését a nemzetközi palettán, ugyanakkor – történészként - az egyéni szakmai törekvésekkel is kapcsolódási pontot jelent – mondta a hirek.unideb.hu portálnak Pósán László, a DE BTK Történelmi Intézetének professzora, az IHKEDO egyedüli hazai tagja.

- A Német Lovagrend jelenleg is működő szervezet, központja Bécsben található, tevékenységi köre elsősorban karitatív. Betegápolással és idősotthonok fenntartásával foglalkozik, emellett tábori lelkészi szolgálatot lát el – tette hozzá Pósán László.

A Debrecenben rendezett konferencián elhangzó előadások a középkortól a 20. századig terjedően, a Szentföldtől Németalföldig és a Baltikumig felölelve foglalkoznak a témával, többek között ismertetve a szentföldi városok, erődítmények, valamint a törökök elleni háborúkkal kapcsolatos legújabb kutatási eredményeket.

Az IHKEDO tevékenységéhez a kétévenkénti tudományos konferenciák mellett „Quellen und Studien zur Geschichte des Deutschen Ordens” címmel könyvsorozat is fűződik, amelynek eddig 88 kötete jelent meg.  

Sajtóközpont – BZs