Nemzetközi együttműködésben fejleszt képzést a DE agrárkara

A precíziós mezőgazdasági mérnök képzéshez kapcsolódó innovatív képzésfejlesztésbe kezdett az Erasmus+ program keretében a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar. A hároméves projektben egy két szemeszteres MSc-képzés kidolgozása a cél. A program eddigi eredményeit szerdán mutatták be a Böszörményi úti campuson.

A Debreceni Egyetem (DE) Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK) egy nemzetközi konzorcium tagjaként, 14 partnerintézménnyel együttműködve állítja össze a pilotképzést külföldi hallgatók részvételével.

- A Debreceni Egyetem szerteágazó kutatási tevékenysége révén számos nemzetközi intézménnyel dolgozik együtt, egyebek mellett kettős diploma kiadásának lehetőségén. Az Erasmus+ és a Horizon programok nagyban meghatározzák ezeket az együttműködéseket, a nemzetközi kutatásokat és a hallgatói tapasztalatcserét. A konzorcium munkája és az elért eredmények tovább mélyítik a sikeres, egyetemek közötti kooperációt – mondta a program eredményeit bemutató szakmai nap megnyitóján Harsányi Endre, a DE agrár- és élelmiszertudomány fejlesztéséért felelős ágazatfejlesztési rektorhelyettese.

Stündl László, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja a DE agrárképzésének és a MÉK kutatási rendszerének bemutatását követően kiemelte: az agrárkar hallgatóinak mintegy 10 százaléka külföldi, az Erasmus+ programban való részvétel nagyban segíti az intézmény nemzetköziesítését és tovább javítja a kar képzéseinek versenyképességét.

- A projekt során kidolgozott innovatív tananyag a precíziós mezőgazdasághoz, valamint az agrárdigitalizációhoz kapcsolódik, a szakanyagokba a legmodernebb ismeretek kerültek be. A képzési anyag azonban nem csak a hallgatók számára jelent naprakész, modern ismereteket, az oktatók fejlődését is szolgálja. A programban a MÉK hét tantárgy fejlesztését végezte el, egyebek mellett a talajtan, a növénytermesztés és a vízgazdálkodás területén. A szakanyagok a szeptemberben induló precíziós mezőgazdasági mérnök képzés mellett a DE klasszikus mezőgazdasági mérnök szakán is hasznosíthatók – fejtette ki Rátonyi Tamás, a DE MÉK Precíziós Technológia Tanszék vezetője.

A masTERs course on smArt Agriculture TECHnologies (TERRATECH) program keretében több mint 20 hallgató érkezett a debreceni agrárkarra, egyebek mellett Görögországból, Nigériából, Marokkóból, Üzbegisztánból és Törökországból.

- A projektben a hallgatók egyik csoportja Görögországban, Szalonikiben folytatja tanulmányait az International Hellenic University-n (Nemzetközi Görög Egyetem, IHU), míg a másik fele a Debreceni Egyetemen tölti a képzési időszakot. A két félév alatt két alkalommal kéthetes, úgynevezett mobilitási időszakra az egyik fogadó intézményben tartózkodó hallgatók átutaznak a másik egyetemre, csatlakoznak az ottani hallgatókhoz és gyakorlati jellegű képzésben vesznek részt - mutatta be a mobilitási programot Fejér Péter István, a program koordinátora.

Fejér Péter István kiemelte: a projekt hallgatói a partnerintézményekkel együttműködő cégeknél egyhónapos gyakorlatot töltenek el és az ottani szakemberek segítségével diplomadolgozatot készítenek. A képzés végén záróvizsgát tesznek és MSc-diplomát szereznek, amelyet az IHU ad ki.

A masTERs course on smArt Agriculture TECHnologies (TERRATECH) program szakmai napján a konzorciumvezető Portói Egyetem oktatói, Ruth Pereira és Susanna Carvalho, valamint a Nemzetközi Görög Egyetem kutatói, Theodoros Kosmanis és Dimitrios Tziourtzioumis bemutatták a programba bevont kutatásaik eredményeit.

Sajtóközpont - ÉE