Műtőfejlesztés a Fül- Orr- Gégészeti Klinikán

Átadták a korszerűsített műtőt a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Fül- Orr- Gégészeti és Fej- Nyaksebészeti Klinikán. A fejlesztésnek köszönhetően már ebben a műtőben is végezhetnek altatást igénylő, operatív beavatkozásokat. A felújítás költségét a Klinikai Központ saját forrásból fedezte.

A beruházás során új műtőasztallal, defibrillátorral, műtőlámpával és sürgősségi kocsival szerelték fel a Fül- Orr- Gégészeti és Fej- Nyaksebészeti Klinika harmadik műtőjét. Emellett több szerkezeti átalakításra is szükség volt. A légterek elkülönítésére alkalmas műtőajtót szereltek be és kialakították az altatáshoz szükséges korszerű infrastruktúrát.  

-    Ebben a műtőben korábban egyszerű műtéteket, például mandulaműtéteket végeztünk helyi érzéstelenítésben. A fül-orr-gégészeti betegellátás azonban egyre inkább az altatásos, bonyolultabb operációk irányába tart. A klinikán szeretnénk a fej-nyaksebészeti onkológiát fejleszteni, ehhez pedig szükségesek a hasonló korszerűsítések. Köszönet illeti a Klinikai Központ vezetőségét, hogy a fejlesztést támogatta – ismertette Sztanó Balázs egyetemi docens, a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika igazgatója. 

A beruházásnak köszönhetően három műtőben van lehetőség az altatásos operációk elvégzésére, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika szakembereinek közreműködésével.  


A klinikaigazgató egyik fő célja az onkológiai sebészet szakirányú fejlesztése. Munkája eredményét jelzi többek között az is, hogy az intézményben csak az elmúlt másfél hónapban öt radikális gégeeltávolítást végeztek. 

Emellett Sztanó Balázs a hallásrehabilitáció területén, az implantálható hallókészülékek beültetésében is jelentős fejlesztést szeretne elérni.  

-    Célom, hogy a jövőben a klinika szakembereinek közreműködésével Debrecenben egyre nagyobb számban történjenek a hallókészülékek beültetését célzó műtéti beavatkozások.  Ezen a területen szeretném országos centrummá fejleszteni a klinikát – tette hozzá az igazgató.    

A Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika márciusi integrációja óta már több mint kétezer műtétet végeztek az intézményben. Sztanó Balázs kitért arra is, hogy szorosan együttműködnek az Arc-, Állcsont- és Szájsebészeti Klinikával is, gyakran közösen végeznek bonyolultabb onkológiai műtéteket a két intézmény szakemberei. 

A klinika járóbetegforgalma idén már meghaladta a 60 ezret. Kiemelten fontos feladatként kezelik a szakrendelői várólisták csökkentését, ennek érdekében a kapacitásokat bővítették. A most átadott műtőblokk is segíteni fogja a várakozási idő csökkenését.

Sajtóközpont - CzA