Modernkortörténeti konferencia a DE BTK-n

Kétnapos PhD-konferenciát rendezett a Debreceni Egyetem Történelmi Intézete és a Debreceni Egyetem Történelmi és Néprajzi Doktori Iskolája. Az április 29-30-i eseményen nyolc hazai felsőoktatási intézmény 58 doktorandusza mutatta be eredményeit, akik a francia forradalom korától a 20. századig magyar és egyetemes történeti doktori kutatásokat folytatnak.

A mostani esemény folytatása annak a találkozónak, amelyet a Debreceni Egyetem (DE) Bölcsészettudományi Kar (BTK) Történelmi Intézete és a DE Történelmi és Néprajzi Doktori Iskolája 2021 őszén hagyományteremtő szándékkal szervezett meg „I. Conferentia Debreceniensis Doctorandorum Iuvenum – Ókorral, középkorral és koraújkorral foglalkozó doktoranduszok és doktorjelöltek konferenciája” címmel.

– A fiatal tudósok számára fontos a személyes találkozás a különböző eseményeken, hiszen ezáltal egyrészt bemutatkozási lehetőséghez jutnak, emellett pedig építhetik azokat a személyes kapcsolatokat, amelyek jövőjük szempontjából elengedhetetlenek. Márpedig abban biztosak lehetünk, hogy a tudományos élet szempontjából Önök jelentik a jövőt – fogalmazott megnyitójában Barta Róbert.

A DE BTK Történelmi Intézetének igazgatója hangsúlyozta: mivel az egyetemek nem működnek doktori iskolák nélkül, a kezdeményezést egyrészt az motiválta, hogy újabb lendületet adjunk a doktoranduszok kutatásainak. Másfelől pedig az, hogy az egymástól elszigetelten dolgozó doktori iskolákat is összehozva fórumot és lehetőséget biztosítsunk a hallgatók számára, hogy a szakmai kapcsolatok építése mellett folyamatban lévő munkáikat, az őket érdeklő szakmai kérdéseket bemutassák, és ezáltal új tapasztalatokat szervezve diskurzust is folytassanak róluk.

- A doktorandusz hallgatók tevékenységének csúcspontja a doktori értekezés elkészítése és annak védése, a cél eléréséig azonban hosszú út vezet, melynek egyik állomása a mostani megmérettetés, amely szakmai segítséget is nyújt a végső sikerhez – mondta a DE Történelem és Néprajz Doktori Iskola nevében tartott köszöntőjében Püski Levente, a DE BTK Modernkori Magyar Történeti Tanszék vezetője.

A konferencia résztvevőit külön üdvözölte Molnár Dániel, a Doktoranduszok Országos Szövetségének elnöke. A rendezvényen kilenc szekcióban hangzottak el magyar, egy szekcióban pedig angol nyelvű előadások.

- Hangsúlyos célunk a nemzetközi tudományos kapcsolatok erősítése, ezért a konferencián szereplési lehetőséget biztosítottunk a doktori iskolák külföldi hallgatói számára is, továbbá azoknak a magyar doktoranduszoknak is, akik idegen nyelven (angolul) szerették volna bemutatni témájukat, kutatási eredményeiket – mondta a hirek.unideb.hu portálnak Kerepeszki Róbert, a DE BTK Történelmi Intézetének intézetigazgató-helyettese, a konferencia fő szervezője.

A kétnapos doktorandusz konferencián a Debrecen Egyetem (16), Eötvös Loránd Tudományegyetem (16), az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem (5), a Károli Gáspár Református Egyetem (1), a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (4), a Pécsi Tudományegyetem (6), a Szegedi Tudományegyetem (9) és a Széchenyi István Egyetem (1) PhD-hallgatói mutatkoztak be.

Az elhangzott előadások anyagából a tervek szerint még idén tanulmánykötet jelenik meg.

Sajtóiroda – BZs