Megújult a Madárbarát Mintakert

Vércse költőládával, szalakóta- és fakúsz odúval bővítették az egyetem Böszörményi úti campusán található Madárbarát Mintakertet. Helyreállították a korábban megrongált táblákat is, így újra megnyithatta kapuit az egyedülálló tanösvény.

Tavaly a madarak és fák napján, május 10-én adták át az ország első egyetemi Madárbarát Mintakertjét a Debreceni Egyetem Böszörményi úti campusán. A HÖK Környezetvédelmi Bizottsága és a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Természetvédelmi Állattani és Vadgazdálkodási Tanszéke által létrehozott tematikus tanösvény szemléletes módon mutatja be a leggyakoribb madárvédelmi berendezéseket és az ezekkel védhető madár-, illetve egyéb állatfajokat.

A természetvédelmi eszközöket a fák törzsére rögzítették, alattuk ismertető táblán olvashatók információk azok rendeltetéséről, illetve képeket találunk az azokat látogató fajokról is. A legkülönfélébb odú- és etetőtípusok mellett ismereteket szerezhetnek a látogatók többek között a fecskepelenkáról, a süntanyáról, az egérvárról, a darázsgarázsról, sőt színesebbnél színesebb madarak fürdőzését is megleshetik a kert apró madáritató tavánál.

Az egyetemi hallgatók és dolgozók mellett a város óvódásai és iskolásai is nagy örömmel látogatták az egyetem Madárbarát Mintakertjét, egészen addig, amíg ismeretlenek meg nem rongálták az ismertető táblákat és egyéb eszközöket. A campust őrző vagyonvédelmi szolgálattal jelenleg is folynak az egyeztetések, hogy a jövőben hasonló ne fordulhasson elő.


A romokban heverő kertet április elején a Környezetvédelmi Bizottság tagjai mellett lelkes természetvédelmi és vadgazda mérnök hallgatók állították helyre, sőt újabb eszközökkel: vércse költőládával, szalakóta- és fakúsz odúval bővítették. Ezek mellé a napokban – gondolva a külföldi hallgatókra – angol nyelvű ismertetőket is kihelyeznek.

Az ország első egyetemi Madárbarát Mintakertje egész évben nyitva áll minden egyetemi hallgató és dolgozó előtt. Előzetes bejelentkezést követően óvódás, általános- és középiskolás csoportokat is fogadnak.

Kövér László / Sajtóiroda