Megkezdték a koronavírus elleni Pfizer–BioNTech vakcina második adagjának beadását az egészségügyi dolgozóknak vasárnap a Debreceni Egyetemen. A következő hetekben több mint 10 ezren kapják majd meg az úgynevezett emlékeztető oltást a cívisvárosban.

Újabb állomásához érkezett a Covid-fertőzés terjedésének megállítása érdekében megkezdett oltási kampány. Vasárnap 54 olyan egészségügyi dolgozót oltottak be a Debreceni Egyetemen, akik karácsony után kapták meg a vakcina első dózisát.

Várkonyi István, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Infektológiai Klinikájának igazgatója a közmédiának elmondta: mivel az első és a második oltás között minimum 21 napnak kell eltelnie, az érintettek most ugyanabban a sorrendben érkeznek, mint ahogy azt tették az első körben.

A szakember arról is beszámolt, hogy mielőtt beadnák a második vakcinát, mindenkit megvizsgálnak és megkérdeznek arról, hogy tapasztalt-e magán valamilyen tünetet az elmúlt hetekben.

– Az eredmények egyelőre nagyon jók. A kollégák nagyrésze semmit nem tapasztalt, páran mindössze némi helyi izomlázszerű fájdalomról számoltak be, amely döntően a szúrás következménye. Komoly oltási mellékhatást, szövődményt nem jeleztek, vagyis a vakcina biztonságos – jelentette ki Várkonyi István.   

 

Kiemelte: az oltásokkal az is megelőzhető, hogy valaki tünetmentesen essen át a koronavírus fertőzésen, és hetekkel, hónapokkal ezután alakuljon ki nála kellemetlen úgynevezett poszt-Covid-szindróma.

Debrecenben jelenleg 12 oltópont működik, és eddig több mint 10 ezren kapták meg a vakcinát. Mostantól egyszerre zajlik az első adag beadása és az újraoltás.

FORRÁS: MTVA/Sajtóiroda OCs