Letisztult gondolkodás, látványos eredmények

A Kaizen-stratégia alkotójának életét, valamint a módszertant leíró kötetet mutatták be a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtárban (DEENK). Az eseményen a DE Műszaki Kar szakemberei ismertették a módszertannal kapcsolatos oktatási és vállalati tapasztalataikat.

Imai Maszaaki „KAIZEN stratégia - A működési teljesítmény mérése és megerősítése az áramlás, szinkronizálás és kiegyenlítés értékelésével” című könyvét mutatták be kedden a DEENK közösségi terében, a Szigetben. Az eseményen tartott előadásokban és pódiumbeszélgetésen elhangzott: a kötet rávilágít arra, hogyan teheti a letisztult gondolkodás, a kreativitás eredményessé egy vállalat működését és a mindennapi életet.

- Sok olyan tényező van, amelyek befolyásolják a céges környezetet és az eredményeket, de vannak olyan jelenségek is, amikre nincs ráhatásunk. Éppen ezért elsősorban a saját működésünkön kell változtatni, ennek megvalósítása a mi kezükben van. A könyv arra ad választ, hogy ezt miként lehet elérni. A módszertan célja a könnyen megfogalmazható gondolatok, üzenetek kinyilatkoztatása, ugyanez érvényes a könyvre is, melynek kulcsszava az áramlás – ismertette Mátrai Norbert, a Debreceni Egyetem Műszaki Kar címzetes egyetemi docense, a Kaizen Institute Hungary Kft. tanácsadója. 

A Műszaki Karon tizenkét éve zajlik lean képzés, amely jelenleg a Műszaki Menedzsment és Vállalkozási Tanszéken, a Lean szakmérnök és Lean szakember szakirányú továbbképzésként érhető el és több ponton kapcsolódik a könyv tartalmához.

- A Műszaki Karon folyamatosak a mérések a piaci elvárásokkal kapcsolatban annak érdekében, hogy a hallgatók jól hasznosítható szakmai tudással kerüljenek ki a munkaerőpiacra. A kar büszkesége a Lean Laboratórium, amely a vállalati igényekre koncentrálva, világszínvonalú gyakorlati tudás megszerzésére ad lehetőséget és ahol olyan oktatókat foglalkoztathatunk, akik a gyakorlatban is alkalmazzák az általuk továbbadott tudást. Ahhoz, hogy fejlődni lehessen, a diploma után is nyomon kell követni a hallgatókat, ezáltal megismerhetjük a nálunk végzett szakemberek karrierútját – fogalmazott Szűcs Edit, a DE MK egyetemi tanára.

 A könyv olyan vállalatok történeteit mutatja be, amelyeknél fő szempont volt, hogy az áramlás, az egyszerűsítés, a kreativitás megváltoztassa, javítsa a működést, ezáltal eredményesebbé, sikeresebbé tegye azt.


- Gyakorlatban alkalmazható tudást tartalmaz a könyv, több olyan történetet tár fel, amelyek az ember számára könnyebbé teszik a mindennapi kihívásokat, a feladatok megoldását. Ha valamit a lehető legegyszerűbben lehet elmondani, az annál érthetőbb lesz. A vezetői szemlélet módosítására íródott, de minden vállalati szereplő megtalálhatja benne a saját szerepét – mondta Gurabi Attila, a Debreceni Egyetem Műszaki Kar címzetes egyetemi docense, a Kaizen Institute Hungary Kft. tanácsadója.

A rendezvényen ismertették a módszer előnyeit a céges és az intézményi környezetben. Mint elhangzott: a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár köteles példányainak kezelésében is jól használható a módszer. Molnár Georgina, a DEENK Gyűjteményépítési főigazgató-helyettese kiemelte: az éves szinten mintegy húszezres példányszámban gyarapodó állomány kezelése, az egyetemi tudományos igények kielégítése, valamint a gyűjtemény naprakész feldolgozása miatt kialakították a központi feldolgozást és láthatóvá tették a legújabb példányokat, elérve ezzel a folyamatos áramlást és azt, hogy a könyvek minél hamarabb az olvasók rendelkezésére álljanak.

Sajtóközpont - BZ