Közösen a digitális oktatásfejlesztésért

Második alkalommal tartott közös szakmai napot pénteken a ProSuli program keretében a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar és a Yettel a berettyóújfalui Diószegi Kis István Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában.

A Debreceni Egyetem (DE) és a ProSuli programot létrehozó Yettel digitális kompetenciafejlesztést célzó együttműködése 2022-ben indult.

A DE Informatikai Kar Számítógéptudományi Tanszék docense, Csernoch Mária által összeállított továbbképzés felkészítette a tanárokat a digitális eszközök alkalmazására, bevonására a különböző tananyagok oktatásába, akik így biztos alapokkal rendelkezve jelentkezhettek az egyetem kétszemeszteres felsőfokú szakképzésére.

- A program legfőbb célja, hogy segítse a régió iskoláinak pedagógusközösségét a digitális oktatás hatékony módszertanának megismerésében, elsajátításában – elsősorban előkészítő módszertani képzések során –, valamint meglévő tudásuk, kompetenciáik fejlesztésében a DE szakirányú továbbképzésének keretében, emellett fontos szempont, hogy ismereteiket tapasztalatcserék során is átadhatják egymásnak a pedagógus kollégák – mondta a hirek.unideb.hu portálnak Kálai Sándor.

A DE Bölcsészettudományi Kar Média- és Könyvtártudományi Intézet igazgatója hangsúlyozta: a képzés várhatóan szeptembertől információs és kommunikációs (ikt) pedagógus szakvizsgára felkészítő szakirányú továbbképzés formájában is elindul, amelyre várják a pedagógusok jelentkezését, mert reményeik szerint olyan tudást tudnak elsajátítani, amely a digitális világban elengedhetetlen.

A berettyóújfalui intézményben szervezett február 24-i szakmai napon mintegy 80 pedagógus, valamint 30 általános iskolás csapat vett részt, akik Budapestről, Debrecenből, Fehérgyarmatról, Gyuláról, Hajdúnánásról, Kecskemétről, Kunhegyesről, Kunmadarasról, Komádiból, Mátészalkáról, Nyírbátorból és Püspökladányból érkeztek a rendezvényre, amelynek már második alkalommal adott otthont a Diószegi Kis István Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola.

- Dinamikusan fejlődő iskolánk a térség meghatározó oktatási szereplőjévé vált az évek során, jelenleg 19 tanulócsoportban 440 diák tanul nálunk – mondta köszöntőjében Szatmári Lajos Istvánné.

Az intézmény igazgatóhelyettese kiemelte: a High-Tech Suli pályázati program keretében infrastrukturális, oktatástechnológiai és módszertani fejlesztést nyertek a modern, digitális oktatáshoz, amelynek keretében laptopok, interaktív panel, dokumentumkamera, digitalizáló tábla, lézervágó és 3D nyomtató segíti a tanítást.

A szakmai nap résztvevői innovatív tanórák keretében ismerkedhettek a digitális magyar óra vagy épp a LEGO-hittan nyújtotta lehetőségekkel.

A program keretében az általános iskolás csapatokat informatikai verseny várta: az 5–6. osztályos diákok egy bibliai történet ismertetését követően LEGO-építésben és animáció-készítésben versengtek, a 7–8. osztályosok pedig egy adott feladat prezentálását készítették el, folyamatosan, párhuzamosan haladva a bemutató tanárral.

A legeredményesebben teljesítő csapatok a Yettel, a DE és a Diószegi Kis István Iskola ajándékait vehették át, majd meglepetésprogramként táncház várta a versenyzőket.

- Az ország minden tájáról kapunk megkeresést tanároktól azzal kapcsolatban, hogyan érdemes úgy beépíteni a digitális képességeket az oktatásba, hogy azzal a diákok számára valódi, a mindennapi tanulásban is segítséget jelentő tudásra tehessenek szert – fogalmazott a szakmai nap záróeseményén a ProSuli szakmai vezetője.

Koren Balázs bejelentette a ProSuli digitális nagyköveti program indulását, ami lehetőséget teremt arra, hogy a későbbiekben az eddigi központi koordináció mellett egy regionális hálózat segítse a tanárokat.

A programban országosan öt nagyköveti pedagógus vesz részt, köztük az észak-keleti régióban Csernoch Mária, a DE docense.

Sajtóközpont – BZs

Fotó: Paál Boglárka