Kimagasló szakmai munkájáért miniszteri kitüntetést vehetett át a Debreceni Egyetem Klinikai Központ három orvosa: Tóth Judit, Jenei Zoltán és Lőrincz Ádám. Az elismeréseket kedden Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere adta át Budapesten.

- Példaképeket kell választani az életben és a nyomdokaikban kell járni, ápolva a hagyatékukat – fogalmazott Kásler Miklós az Emberi Erőforrások Minisztériumának Tükörtermében rendezett ünnepségen.  

Az emberi erőforrások minisztere kijelentette: a díjazottak azzal foglalkoztak, amit érdemben voltak képesek művelni, és ez jelenik meg a klasszikus magyar orvoslás két óriásának, Semmelweis Ignác és Battyhány-Strattmann László élettörténetében is.  

Kásler Miklós Semmelweis Ignácról azt mondta: a legmagasabb tudományos igényességgel, rendkívüli megfigyelőképességgel, szorgalommal, valamint egy új módszer, a statisztika alkalmazásával olyan felfedezést tett, ami valóban emberek életének millióit mentette meg. Hangsúlyozta: Semmelweis megvívta a maga harcát abban a szellemiségben, ami a keresztényi gyógyítás alapelve.  

- Ez az élet mindenek feletti tiszteletét, együttérzést, a segítségnyújtásra való képességet jelenti – fűzte hozzá a miniszter, megjegyezve, hogy Semmelweis kitartott a tanításai mellett még a saját egészségének feláldozása árán is. Kitért arra: Batthyány-Strattmann László azokon segített, akiken már senki más nem tudott.  

Az ünnepi köszöntő után a miniszter egészségügyi díjakat adott át.

Szakmai vagy közszolgálati munkájával a betegellátás, vagy tudományos kutatás során az egészségügyi ellátás fejlesztésében elért kimagasló tevékenysége elismeréseként Batthyány-Strattmann László-díjban részesült Jenei Zoltán, a Debreceni Egyetem tanszékvezető egyetemi docense, az Orvosi Rehabilitáció és Fizikális Medicina Klinika igazgatója és

Tóth Judit, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Onkológiai Klinika onkológusa, megbízott szakmai vezetője.  

Az egészségügyi ellátás érdekében kifejtett kiemelkedő szakmai vagy közszolgálati tevékenysége elismeréseként Pro Sanitate díjat vehetett át Lőrincz Ádám, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Traumatológiai és Kézsebészeti Osztály traumatológusa.  

Sajtóközpont – CzA/MTI 
Fotó: EMMI