Kínai delegáció az egyetemen

Az intézmény történelméről, képzési kínálatáról, az iparvállalati igényekkel harmonizáló kutatási tevékenységéről és a külföldi hallgatók felvételi lehetőségeiről érdeklődött a Debreceni Egyetemen a Kína délkeleti partvidékén fekvő Fujian tartomány küldöttsége. A delegáció a Hajdú-Bihar Vármegyei Önkormányzat vezetőivel érkezett a látogatásra.

A Kína egyik vezető tartományának számító, 41,5 millió lakosú Fujian Tartományi Népi Kormányának, Ipari és Információs Technológiai Hivatalának, Külügyi Hivatalának, Tartományi Önkormányzatának, valamint a Kínai Nemzetközi Kereskedelmi Tanács Fujiani Hivatalának képviselőit Harsányi Endre agrár- és élelmiszertudomány fejlesztéséért felelős ágazatfejlesztési rektorhelyettes és Kiszil Okszána koordinációs és stratégiai igazgató fogadta csütörtökön. A vendégek rendkívüli érdeklődést mutattak a Debreceni Egyetem ötszáz éves történelme iránt.

A Főépületben tett sétát követően tartott megbeszélésen a delegáció átfogó képet kapott az egyetem interdiszciplináris képzési rendszeréről, stratégiai célkitűzéseiről, sportinfrastruktúrájáról, közelmúltban elkészült fejlesztéseiről, a kapcsolódó egészségügyi ellátórendszerről, valamint a széleskörű iparvállalati együttműködésekről, a több ágazatban létrehozott, úgynevezett négyes hélix innovációs struktúráról. 

A találkozón szót ejtettek a 2019-ben megnyílt Konfuciusz Intézetről is, ami a kínai nyelv oktatását és a kínai kultúra népszerűsítés szolgálja a Debreceni Egyetemen.

A küldöttség tagjai érdeklődtek a külföldi hallgatók felvételi rendszeréről, a jelenleg itt tanuló kínai hallgatók arányának növelési lehetőségéről. Számuk a most véget érő tanévben meghaladja a 350-et, legtöbben közülük a Gazdaságtudományi és az Informatikai Kar képzéseit választották. Szorgalmazták Fujian tartomány felsőoktatási intézményei és a Debreceni Egyetem közötti szakmai, illetve cserekapcsolatok bővítését is.


A kínai vendégeket a Hajdú-Bihar Vármegyei Önkormányzat két alelnöke, Bulcsu László és Tasi Sándor, valamint a Fejlesztési, Tervezési és Stratégiai Osztály Nemzetközi Csoport vezetője, Tuska-Mátrai Melinda kísérte a Debreceni Egyetemen tett látogatás során.  

 

Sajtóközpont – TH