Jubilál a DE BTK Migráció-kutatási Központ

Szakmai konferenciával ünnepelte fennállásának 10. évfordulóját a Debreceni Egyetem (DE) Bölcsészettudományi Kar (BTK) Nemzetközi Migráció-kutatási Központja pénteken, a Debreceni Akadémiai Bizottság Székházában.

Történészek, nyelvészek, irodalmárok, szociológusok és geográfusok fogtak össze, hogy kutatásaikat megosszák egymással, ennek köszönhetően alakulhatott meg 2012-ben a központ, amely azóta is nagy sikerrel hirdet az egyetem valamennyi karának hallgatói számára elérhető, szabadon választható kurzust, hogy a migrációt különféle szempontok alapján vizsgálja.

- Elsősorban a migráció történeti aspektusaival foglalkozunk: a magyar kivándorlással Olaszországba vagy az USA-ba a 19. században, Hollandiába a 16-18. században, migrációs tendenciákkal Németországban, Hollandiában, Belgiumban vagy Oroszországban a 20. században, de a Magyarországon belüli migráció is fontos témának számít. A migrációtörténet mellett a migráció hatásai is jelentős kutatási kérdések: milyen hatása volt a politikára, a gazdaságra, a társadalomra, a nyelvre, vagy akár a művészetre – ismertette a legfontosabb témaköröket köszöntőjében Pusztai Gábor, a DE BTK Nemzetközi Migráció-kutatási Központjának vezetője.

Az október 14-én rendezett „A migráció tegnap és ma” című szakmai tanácskozás több tudományterületet érintve foglalkozott a sokakat érdeklő témával.

Miként azt Csatár Péter, a DE BTK stratégiai és gazdasági dékánhelyettese megnyitójában kiemelte: a migráció olyan komplex jelenség, amelynek vizsgálata a diszciplínák együttműködését, a kutatási eredmények folyamatos és közös megvitatását teszi szükségessé.

- A migráció maga a velünk élő történelem, hiszen csaknem 200 millió nemzetközi migránsról számolnak be a híradások, sokan, sokféle okból és céllal, gyakran nem önszántukból „vannak úton” jelenleg, ami komoly kihívást jelent a társadalmak számára, bármelyik kontinensről is legyen szó – hangsúlyozta a dékánhelyettes és hozzátette: a tudományos vizsgálódások, a közös eszmecserék, mint amilyen a mostani konferencia is, nagy szolgálatot tehetnek a migráció kiváltotta gyakorlati kérdések megoldásában.   

A házigazda Debreceni Egyetem és a hazai felsőoktatási intézmények (Eötvös Loránd Tudományegyetem, Pécsi Tudományegyetem, Szegedi Tudományegyetem) mellett online előadást tartottak a szakterület nemzetközi (angol, holland, lengyel szlovák) képviselői is.

A konferencia alkalmat adott a legfrissebb kutatási eredmények bemutatásán túl az alakulás óta eltelt évtized eredményeinek összegzésére is.

-  Az utóbbi tíz évben központunk számos konferenciát és workshopot szervezett, valamint több kurzust indított az egyetemen. Ezek migrációtörténetről, a migráció és a film kapcsolatáról, Afrikáról, Európáról és a Távol-Keletről - közösen a DE BTK Konfuciusz Intézetével -, valamint a kulturális idegenségről szóltak, megjelent a „Migráció – tegnap és ma” című tanulmánykötetünk és örömünkre szolgál, hogy egyre több kolléga csatlakozik kutatócsoportunkhoz – emelte ki Pusztai Gábor, a központ vezetője.

Sajtóközpont – BZs