A jövő orvosai és gyógyszerészei

Tutoraik előtt számoltak be kutatásaikról a Sántha Kálmán Szakkollégium nyári táborában részt vett középiskolások a program zárásaként.

Két hetet töltöttek a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi- és Gyógyszerésztudományi Karának intézményeiben a jövőre érettségiző, kimagasló tanulmányi eredményű fiatalok. Nemcsak Debrecenből, hanem Miskolcról, Egerből, Nyíregyházáról és Kunhegyesről is jöttek élettudományok iránt érdeklődő diákok a Sántha Kálmán Szakkollégium nyári táborába, amelyet 2009-ben tehetséggondozási céllal indítottak.


- Az elmúlt években azt tapasztaltuk, hogy a hozzánk érkező tizenkettedikesek - megismerve a laborokban folyó kutatómunkát, az egyetem légkörét és hangulatát - érettségi után szívesen választják az Általános Orvostudományi Kart tanulmányaik folytatására – mondta Tóth Péter, a Sántha Kálmán Szakkollégium elnökhelyettese.


Az idei tábor zárórendezvényén mind a 24 tanuló beszámolt kutatómunkájáról, a megismert technikákról és tapasztalatairól.


- A középiskolás fiatalok egybehangzóan kiváltságos lehetőségként értékelték a tábort, hiszen nem minden 17 éves kapcsolódhat be egy agydaganattal foglalkozó kutatásba, készíthet fájdalomcsillapító gyógyszert, illetve izolálhat csirkeembrióból porcszövetet, és ez csak néhány példa a sok közül. Az itt töltött két hét megerősítette őket abban, hogy orvosnak, illetve gyógyszerésznek tanuljanak tovább, legtöbben a Debreceni Egyetemen – emelte ki Tóth Péter.

Tóth Péter/Sajtóiroda-TH