A jövő korszerű épületeiért

Épületgépészeti Szakmai Napot rendeztek a Debreceni Egyetem Műszaki Karán, ahol épületgépészetben érdekelt cégek képviselői mutatták be tevékenységüket, illetve technikai újdonságaikat a hallgatóknak. A csütörtöki rendezvényen a kar együttműködési megállapodást is aláírt a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségével.

A Debreceni Egyetem Műszaki Kar (DE MK) Épületgépészeti és Létesítménymérnöki Tanszéke által szervezett Épületgépészeti Szakmai Napon 13 vállalat képviselője tartott előadást elsősorban a vízellátással és fűtéssel kapcsolatos témákban. A hallgatók ezek során olyan új technológiákat, berendezéseket ismerhettek meg, melyek bemutatására a rendelkezésre álló egyetemi óraszám nem ad lehetőséget – ismertette Kalmár Tünde Klára, a DE MK Épületgépészeti és Létesítménymérnöki Tanszék docense.  

- Minden évfolyam számára szeretnénk biztosítani a közvetlen céges kapcsolatok kialakítását, melyeket a jövőben számos alkalommal kamatoztathatnak például szakdolgozatok, szakmai gyakorlatok, diplomadolgozatok, de akár féléves feladatok elkészítése során is. Az ilyen kapcsolatok később gyakorló mérnökként is jól jöhetnek – fogalmazott Kalmár Tünde Klára.

A szakember hozzátette: az épületgépészet a gépészmérnöki alapszak egyik specializációja, így, aki épületgépész szeretne lenni előbb gépészmérnöknek kell jelentkeznie a Debreceni Egyetemre. Az utóbbi években BSc képzésben csaknem 30 hallgató választja nappali tagozaton az épületgépészeti specializációt, míg levelezős oktatásra évente átlagosan 10-en jelentkeznek. MSc képzésben létesítménymérnöki szakon folytathatják tanulmányaikat az épületgépész BSc oklevéllel rendelkezők, ahol három specializáció közül választhatnak: épületgépészet, épületenergetika és épületüzemeltetés. A mesterszakon évente 15-20 fő kezdi meg tanulmányait.  

- Hallgatóink nagy többsége már a szakdolgozat elkészítése előtt munkalehetőséget kap. Ez számunkra nagy büszkeség és öröm, hiszen azt jelenti, hogy olyan szakmai tudáshoz juthatnak nálunk, melyet a cégek már az ötödik, hatodik félév után hasznosítani tudnak – emelte ki Kalmár Tünde Klára.

Az Épületgépészeti Szakmai Naphoz kapcsolódva a DE Műszaki Kar együttműködési megállapodást kötött a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségével (MaTáSzSz). A dokumentumot Husi Géza dékán és Arday Balázs a szervezet alelnöke írta alá, aki egyben a Debreceni Hőszolgálató Zrt. vezérigazgatója.

- A kar Épületgépészeti és Létesítménymérnöki Tanszéke és a MaTáSzSz-tag Debreceni Hőszolgáltató Zrt. csaknem húsz éve áll szoros kapcsolatban. A vállalat rendszeresen biztosít szakmai gyakorlati helyet, szakdolgozati és diplomadolgozati témákat hallgatóinknak. Kovács Zsolt a cég szolgáltatási és műszaki igazgatója pedig tanszékünk címzetes egyetemi docense. Az együttműködést a vállalat is előnyösnek tartja, mivel már a képzés során megismerhetik azokat a hallgatókat, akikre a későbbiekben munkatársként számíthatnak, a kar pedig egyebek mellett javaslatokat tehet a távhőellátás működési hatékonyságának, üzembiztonságának javítására - sorolta Lakatos Ákos, az Épületgépészeti és Létesítménymérnöki Tanszék vezetője.

A dokumentum aláírásán jelen volt Orbán Péter, a MaTáSzSz főtitkára is.


Sajtóközpont - OCs