Innováció az iskolavédőnői munkában

Az eddigi szakmai tapasztalatokról, az iskolavédőnői hivatás legújabb kihívásairól, fejlesztési lehetőségeiről tanácskoztak a szakemberek a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Karán. Az eseményen elhangzott: a védőnői tevékenységben kiemelkedő jelentősége van az innovációnak.

A Magyar Tudomány Ünnepe-programsorozathoz kapcsolódóan megrendezett konferencia megnyitóján egyebek mellett arról is szó esett, hogy az iskolavédőnők az oktatási intézményeken keresztül kísérik figyelemmel és óvják a gyermekeket, segíti őket abban, hogy egészségtudatos felnőttekké váljanak. A program az új kihívásokat, az innovációs lehetőségeket mutatta be a szakembereknek.

- Egy tanácskozásnak akkor is előremutató hatása van, ha egy új megközelítési mód, az innováció a fő téma. A védőnői hivatásban is megjelenik az innováció, az iskolavédőnői szakma ugyanis a gyerekek gondolkodásmódját hosszú távon meghatározó, új kihívásokkal teli területekre fókuszál. Egy iskolavédőnőnek alkalmazkodnia kell a fiatal generációk változó igényeihez, ismernie kell az általuk használt legújabb eszközöket, azonos platformon kell párbeszédet folytatnia a fiatalokkal. Csak így végezheti hitelesen, a legmagasabb szinten a szakmai tevékenységét – fogalmazott Móré Marianna, a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Kar dékánja.

Várfalvi Marianna, a Magyar Védőnők Szakmai Szövetségének elnöke kiemelte, hogy a konferencián a speciális és egyedi megoldásokat igénylő problémákról is tájékozódhattak az iskolavédőnők.

- A védőnők szakmai iránymutatására ma még inkább szükségük van a családoknak, nemcsak a születés előtt, valamint közvetlenül utána adnak személyre szabott segítséget a gyerekek testi és lelki fejlődésére vonatkozóan, hanem az iskolai időszakban is fontos prevenciós tevékenységet végeznek. Segítenek eloszlatni a szülőkben a bizonytalanságot, ezért a felelősségük, munkájuk fontossága megkérdőjelezhetetlen. A siker egy életen át tartó tanulás eredménye, ezért a szakembereknek folyamatosan fejleszteniük kell magukat és a szülőkkel való együttműködésre kell törekedniük – tette hozzá a szövetség elnöke. 

Jávorné Erdei Renáta, a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Kar dékánhelyettese, a Védőnői Módszertani és Prevenciós Tanszék vezetője szerint az egyetem, a szakmai irányító szervek és a civil támogató egyesületek összefogásával olyan rendezvény jött létre, mely a szakembereknek aktuális problémákat, hasznosítható megoldási javaslatokat mutat be. A szakmai tanácskozáson három szekcióban és egy workshopon foglalták össze az iskolavédőnői terület legújabb feladatait és a szakmai tapasztalatokat. A szakemberek előadásokat hallhattak többek között a Debreceni iskola-egészségügyi modellprogramról, az Áldozatsegítő Szolgálat munkájáról, az iskolai mentálhigiénés program lehetőségeiről, a védőnői szolgálatban megjelenő mesterséges intelligencia szerepéről, valamint az iskola-egészségügyben felmerülő speciális szükségletekről is.

Az Innovációs lehetőségek és aktualitások az iskolavédőnői ellátásban című konferenciát a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Kara, a Magyar Védőnők Szakmai Szövetsége, valamint az Országos Kórházi Főigazgatóság szervezte.


Sajtóközpont - BZ