Informatikai pálya – lányoknak is

Több mint száz lány választotta egy napra hivatásául az informatikát a Lányok Napján a Debreceni Egyetemen. Az Informatikai Karon programozó és mérnökinformatikus nők mutatták be az informatika nyújtotta karrier- és elhelyezkedési lehetőségeket.

- Ne higgyenek az előítéleteknek, az informatikusok nem kockafejű, kólát ivó, chips-szet nassoló fiatal fiúk, akik egész nap a számítógép előtt ülnek – a társadalomban az informatikusokról élő kép ledöntésével kezdte a Lányok Napján mondott köszöntőjét Mihálydeák Tamás dékán. Az Informatikai Kar vezetője elárulta: ez nem egy homogén szakma, amely kizárólag a programozásból áll.

- Az informatika egy rendkívül szerteágazó tudomány, amely a gazdasági informatikától a hálózatok üzemeltetésén keresztül a virtuális és kiterjesztett valóságig számos területet foglal magában. Valamennyi szegmens közös jellemzője a magas hozzáadott érték, éppen ezért nagyon fontos, hogy minél több magasan kvalifikált informatikust tudjunk képezni. Várhatóan, a jövőben is minden fajta elképzelést felülmúl ennek a szakterületnek a fejlődése, s még nagyobb hatással lesz mindennapi életünkre – hangsúlyozta Mihálydeák Tamás.

A dékán reményét fejezte ki, hogy az eseményen résztvevő lányok közül minél többen választják majd az informatikai pályát, és néhány év múlva már egy mesterséges intelligencia előadáson ülnek majd a Debreceni Egyetem valamelyik az előadóteremében.

Az Informatikai Kar 2013-ban csatlakozott a nemzetközi kezdeményezéshez, melynek célja, hogy megváltoztassa a lányok karriertervezésiét, orientálja őket a nem hagyományosan női pályáknak tartott területek felé: felkeltse érdeklődésüket az informatika, a mérnöki és egyéb jövő-orientált szakmák iránt is.

Bujdosó Gyöngyi, az Informatikai Kar adjunktusa, a rendezvény háziasszonya szerint fontos, hogy a lányok is megismerjék az informatikai szektor nyújtotta karrier- és elhelyezkedési lehetőségeket, s bátrabban válasszák ezt a területet a továbbtanulás során.

- A rendezvényen a kolléganők – oktatók, programozók, mérnök informatikusok – részvételével mutatjuk be, hogy a hölgyek számára is  lehet szerethető, élvezhető és művelhető az informatika, és hogy nagyszerű lehetőségeket rejt számukra is – fogalmazott Bujdosó Gyöngyi.


Az Informatikai Kar április 26-ai rendezvényén több mint száz középiskolás lány ismerkedett a 3D nyomtatás, a virtuális valóság, a Python-programozás, a könyvtárinformatika, a komputergrafika, a képfeldolgozás és a számítógépes hálózatok világával.

Sajtóiroda - TPL