Szívbarát életmódra buzdítottak

Kerékpározással, szűrésekkel, életmód-tanácsadással hívták fel a figyelmet a megelőzés fontosságára a szív világnapján Debrecenben. A Nagyerdei Stadionban található egyetemi sportkomplexumokat, az Unifit-et és a SET-et is ingyen próbálhatták ki a látogatók. Több mint ezren vettek részt a programon.

Sportolók, orvosok és városlakók biciklis felvonulásával kezdődött vasárnap délelőtt a szívünk napja programsorozata, amit a Magyar Kardiológusok Társasága idén a Debreceni Egyetemmel közösen rendezett. A vállalkozó kedvű kerékpárosok a Nagytemplomtól a Nagyerdei Stadionig tekertek, ahol többek között ingyenes szűrővizsgálatokkal és tanácsadással várták a lakosságot a szakemberek, hogy bemutassák a betegségmegelőzés lehetőségeit.

- Mindannyiunk mellkasában dobog egy 30 dekagrammnyi, izmos szerv, ami még születésünk előtt elkezd dolgozni, és teszi ezt életünk utolsó pillanatáig. Egy átlagos élettartam alatt csaknem 3milliárd alkalommal húzódik össze és ernyed el. Egyetlen pillanatig sem élhetünk nélküle, ám ennek ellenére nem vigyázunk rá úgy, ahogy kellene – emelte ki a megnyitón mondott köszöntőjében Csanádi Zoltán, a DE ÁOK Kardiológiai Intézet igazgatója, a Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke.

A statisztikák szerint a világon évente 18 millióan veszítik életüket szívbetegségek következtében. Magyarországon is ez a leggyakoribb halálozási ok, miközben a szív- és érrendszeri problémák több mint fele megfelelő életmóddal megelőzhető. Csanádi professzor a dohányzás elhagyását, a helyes táplálkozást, valamint a sport fontosságát hangsúlyozta.

Rámutatott többek között, hogy a mozgáshiány, az ülő életmód átlagosan 7 évvel rövidíti meg az életünket. A Szívünk Napja programjában ezért kapott idén kiemelt szerepet a sport a szűrővizsgálatok, tanácsadások mellett. A stadionban található egyetemi sportegységeket, az Unifit-et, valamint a Sportdiagnosztikai, Életmód- és Terápiás Központot ezen a napon ingyenesen vehették igénybe a városlakók.

- A Debreceni Egyetem nagy hangsúlyt fektet a sportra, de nem csak a versenysportot támogatjuk. Szeretnénk a szabadidős sportot és az egészséges életmódra-nevelést is segíteni, éppen emiatt alakítjuk ki infrastruktúránkat úgy, hogy bárki használhassa a létesítményeinket, az Unifit-et és a SET Központot például. Nem megszokott, de a mi egyetemi fitneszközpontunk az idősebb korosztály, a 60 éven felüliek számára is kínál programot – mondta Bács Zoltán kancellár.

- A Debreceni Egyetem ugyanakkor nem csak a prevencióban, de a rehabilitációban is kiemelkedő, ez személyes tapasztalatom. Két infarktus után negyedmaratont futok, ami az egyetem gondos orvosainak is köszönhető. Úgy gondolom, ez mindenképpen egy követendő intézményi példa, jó gyakorlat – tette hozzá Pintér Ákos általános rektorhelyettes a megnyitón.

Az egész napos rendezvényen résztvevők azokat a módszereket is megismerhették, amelyekkel javítható például a cukorbetegek, a magas vérnyomással élők, illetve a szív- érrendszeri betegségben szenvedők állapota. Megtudhatták, milyen intenzitású, gyakoriságú mozgással tehetnek az egészségükért és bevált tanácsokat hallhattak egykori és jelenlegi debreceni sportolóktól. Többek között Senánszky Petra, Csapó Erika és Bágyi Kinga osztotta meg tapasztalatait a megfelelő életmódról és a létfontosságú mozgásról. Mindezeken túl a szakemberek újraélesztő-tanfolyamot is tartottak, illetve egy debreceni mesterséf jóvoltából egészséges ételeket kóstolhattak a látogatók a Szívünk Napján.

 

Sajtóiroda - TH