A magasban és a mélyben is biztonságban

Látványos bemutató is színesítette azt a munkavédelmi, zuhanásbiztonsági szakmai napot, amelyet a Debreceni Egyetem Műszaki Karán tartottak pénteken. A legújabb biztonságtechnikai eszközök, megoldások mellett a vonatkozó munkabiztonsági szabályokat is áttekintették.

A Technológiai és Ipari Minisztérium adatai szerint hazánkban tavaly az első félévben 38 dolgozó vesztette életét munkavégzés közben, 14 ember pedig súlyos csonkolásos balesetet szenvedett. Az ilyen esetek száma sajnos emelkedőben van.
 
A Debreceni Egyetem Műszaki Karán (DE MK) rendezett munkavédelmi, zuhanásbiztonsági szakmai napon 60-80, nagyrészt az EHS-szektorban dolgozó szakember, azaz munkavédelemmel, környezet- és foglalkozásegészségüggyel, iparbiztonsággal foglalkozók, épületüzemeltetők, valamint a DE MK-n mérnökképzésben tanuló hallgatók vettek részt.

 
A program első felében tartott előadásokon szó esett például a magasban és a mélyben, létrán, állványon, tartályban végzett munkával járó veszélyekről, munkabiztonsági szabályokról.

Ezután a Műszaki Kar Ótemető utcai épületének udvarán, egy erre az alkalomra felállított magas állványon a Q.P. Kft. / GAZEK Zuhanásbiztonság cég képviselői a gyakorlatban is bemutatták a magasban dolgozóknak kötelező és ajánlott legújabb munkabiztonsági felszereléseket, egyéni védőeszközöket, például köteleket, hevedereket, sisakokat, kesztyűket. Ismertették továbbá, hogy ilyen helyzetekben melyek a legfontosabb betartandó szabályok, például hogyan kell megfelelően megépíteni egy állványzatot és miként biztosítsa ki magát a magasban dolgozó.  

 
- Nagyon fontos, hogy a veszélyes helyeken munkát végzők tisztában legyenek azzal, hogy melyek a legújabb alkalmazható biztonságtechnikai eszközök, megoldások. Az EHS-képzésen belül a biztonságtechnika kiemelt szerepet játszik. A cél, hogy minden magasban vagy mélyben dolgozó ember biztonságban hazaérjen – fogalmazott Bodnár Ildikó, a Debreceni Egyetem Műszaki Kar Környezetmérnöki Tanszék EHS szakirányú továbbképzési szak szakfelelőse a hirek.unideb.hu kérdésére.

Magyarországon több mint háromezer jogszabály és szabvány vonatkozik a munkavédelemre, munkabiztonságra.

 
Sajtóközpont - OCs