A vízzel, mint erőforrással miért foglalkozunk ennyit manapság, hol tart most a kutatás és melyek azok a tudományos és technológiai eredmények, amelyek a fenntartható vízfogyasztást és vízgazdálkodást érintik? – többek között ezekre a kérdésekre keresték a választ egyetemi kutatókkal és a startup világ képviselőjével is az Innovációs Ökoszisztéma Központ rendezvényén.
- Alapvető élelmiszerünk a víz, ami kijelöli a súlyát, hogy miként kell szerepeljen a világ és az egyén életében egyaránt. Kutatások igazolják, hogy a hőmérséklet és a párolgás nő, eső viszont nem lesz több a következő évtizedekben. Megoldásként jelenik meg előttünk az alternatív vízkészletek, a tisztított vizek és a szürke vizek felhasználása – jelölte ki a legfontosabb területeket Nagy Attila professzor, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Víz- és Környezetgazdálkodási Intézetének vezetője.
Ezt hangsúlyozta Bodnár Ildikó, a DE Műszaki Kar Környezetmérnöki Tanszékének főiskolai tanára is, rámutatva, hogy a tisztított vizek felhasználása azért lehet előremutató lehetőség, mert nem szezonálisan megjelenő forrásról van szó, hanem stabilabban elérhető megoldásként áll a rendelkezésünkre.
A startup szcénát képviselve Koszecz Sándor, a hidropóniás termesztő rendszereket kínáló Mikrokert projektvezetője vett részt a kerekasztal-beszélgetésen, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a vízzel kapcsolatos innovatív megoldások eszköz alapúak és emiatt hosszabb termékfejlesztési időt vesznek igénybe és így a megtérülésük is jobban kitolódik időben, ellentétben a szoftverfejlesztésre koncentráló nagy számban létrejövő startupokkal.
- Mi egy könnyű, gyors és olcsó rendszert terveztünk a lakossági igényekhez igazítva beltéri használatra – mutatta be a hidropóniás rendszer előnyeit Koszecz Sándor.
A Start Ups & Downs kerekasztal-beszélgetésen a meghívottak a víz témája mentén érintették a klímaválság területét is, Buday Tamás a DE Természettudományi és Technológiai Kar Földtudományi Intézetének adjunktusa úgy fogalmazott, hogy a klímaszorongás kapcsán vízhiány-szorongásról is beszélhetünk.
A Debreceni Egyetem Innovációs Ökoszisztéma Központja 2026-ban is folytatja Start Ups & Downs című programsorozatát, melyek a startup inkubációtól a mesterséges intelligenciáig számos izgalmas témával várják majd a közönséget.
Sajtóközpont - SzL