Gyakorlatra készen

Óvodapedagógus-hallgatók és mentoraik számára szervezett szakmai konferenciát a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kara. A szerdai hajdúböszörményi tanácskozáson a képzés új követelményrendszerét is bemutatták.

Összesen 55 harmadéves levelezős és 43 nappali tagozatos óvodapedagógus hallgató kezdi meg négy-, illetve nyolchetes külső szakmai gyakorlatát márciusban. Erre az alkalomra minden évben tanácskozást szervez a Debreceni Egyetem hajdúböszörményi kara, ahol a hallgatókat és mentoraikat is szakmai előadásokkal, bemutatókkal segítik munkájukban.  

- Karunk kiemelt feladata a szakemberutánpótlás képzése az óvoda-, a szociál- és a gyógypedagógia területén. Ezért hatalmas öröm számunkra, hogy idén csaknem háromszor annyian jelentkeztek képzéseinkre, mint egy évvel korábban. Mintegy 400 felvételiző jelölte meg első helyen a GYGYK óvodapedagógus képzését, közülük csaknem százan választották a nemzetiségi szakirányt – jelentette be Szerepi Sándor dékánhelyettes a szerdai mentorkonferencia megnyitóján. 

A rendezvényen az aktuális elméleti kérdések mellett a folyamatosan korszerűsödő képzési gyakorlatot is bemutatták a részt vevő óvodapedagógusoknak.

- A szakmai tanácskozáson a gyakorlatot vezető oktatók megismerhetik az új, gyermekközpontú szemléletet és a gyermeket tisztelő pedagógiát tükröző tantervünket. A rendezvény célja továbbá olyan információk átadása, melyekkel a leendő szakemberek gyakorlati ideje hallgatóbarát módon, egyénre szabottan telhet. Az elmélet és a gyakorlat közötti szorosabb kapcsolat kialakítására törekszünk. A mentorok személye ugyanis kulcskérdés a hallgatók számára, hiszen példát adnak és az egyetem által nyújtott szakmai tudásbázist ültetik át a gyakorlatba – tájékoztatott Vargáné Nagy Anikó főiskolai docens, a gyakorlatért felelős koordinátor.  

Idén is több tucat óvodában várják a jelölteket, elsősorban Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar vármegyében.

- A pandémia utáni időszakban különösen fontos számunkra, hogy megerősítsük a kapcsolatunkat a gyakorlati helyekkel, amire szintén kiváló alkalom ez a rendezvény – tette hozzá Pálfi Sándor, a kar szakfelelős főiskolai tanára. 


A plenáris ülés előtt ezért átadták a DE GYGYK Kiváló Gyakorlati hely címet, melyet idén a Görgey utcai, valamit a hajdúsámsoni óvoda vehetett át.  

Sajtóiroda - TB