Fókuszban az egészség

Disszeminációs szakmai zárókonferencián mutatták be a Nemzeti Diák-, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség, valamint a DEAC konzorciumában létrehozott „Több, mint egy klub” program eredményeit szerdán a Nagyerdei Stadionban, ahol a DE kancellárja a helyi sportökoszisztémáról beszélt.

A három éven át tartó program célja az volt, hogy a hazai sportegyesületek portfóliójában az utánpótlás- és versenysport mellett hangsúlyosabban jelenjen meg az egészségvédő testmozgás, így a klubok esetében az egészségorientáltság, a lakosság egészségfejlesztése is kiemelkedő szerepet kaphasson. A projektben a Debreceni Egyetem sportklubja, a DEAC példamutató munkát végzett, hiszen elsőként itt próbálták ki és vezették be ezt a modellt.

A projektzáró rendezvényen Bács Zoltán, a DE kancellárja bemutatta a szövetséggel közösen elvégzett munka eredményeit, valamint ismertette az intézmény egészséges életmódot, egészségmegőrzést támogató sportökoszisztémáját.

- Egy olyan egyetemről és klubról van szó, ahol az alapfeltételek rendelkezésre állnak, mindezt az elmúlt 16 évben teremtettük meg. Igaz, hogy a DEAC egy 102 éves klub, de a rendszerváltozást követően Debrecenben is háttérbe szorult az egyetemi sport, 2005-ben kezdtünk el vele programszerűen, stratégiai szempontból foglalkozni, és jutottunk el a mai állapotig. A klub 24 szakosztállyal, közel háromezer igazolt sportolóval, hét elsőosztályú szakosztállyal működik, idén már három élvonalbeli kupát is megnyert, a motorsport révén pedig a közelmúltban új szakosztállyal bővült. A fejlődés azonban még korántsem ért véget – hangsúlyozta a kancellár.

Kiemelte, hogy a negyvenháromezer egyetemi polgár bár sokféle tevékenységet folytat, szorosan kötődik az intézményhez, így erre a filozófiára alapoztak a klubépítés során. Mint elmondta: a legfőbb cél az, hogy a Debreceni Egyetem, a város és a DEAC népszerűsítésével fejlődhessen a közösség ereje, a társadalmi felelősségvállalás.

- Az egyetemi közösség, a város és a régió bizalmának elnyerésére törekszünk annak érdekében, hogy széles tömegbázis jöhessen létre, amire a versenysporton kívül is nagy szükség van az egészséges életmód, a szabadidősport, az egészségtudatosságra való nevelés területén egyaránt. Hatalmas közösségteremtő erővel rendelkezünk, az ország egyik legnagyobb egyeteme vagyunk, és több klubbal is jó viszonyt ápolunk. Folyamatosan épülő brandet tudhatunk magunkénak, és nagyon forgalmas sportközpontokat működtetünk a Dóczy utcán, illetve a Böszörményi úton – mondta az egyetemi vezető.

A sportökoszisztémával kapcsolatban Bács Zoltán megjegyezte: jelentős együttműködési hálót sikerült kiépíteni köszönhetően annak, hogy a DEAC és a DVSC partneri viszonyban van egymással, az egyetem tulajdonosként jelenik meg a helyi Labdarúgó Akadémiában, emellett pedig a Debreceni Sportcentrum, illetve a város és az egyetem által alapított Magyar Sport és Életmódfejlesztő Klaszter Kft. – mely tagja az Európai Sport Klaszterek Szövetségének – szintén meghatározó szereplője az életmódfejlesztést szolgáló együttműködésnek.

A kancellár elmondta, hogy a Nagyerdei Stadionban mint rekreációs plázában kap majd helyet néhány hónapon belül az egyetemi E-sport Központ, de már évek óta itt működik a Sportdiagnosztikai Életmód és Terápiás Központ (SET), az DE fitnessz központja, az UniFit, mindemellett pedig tizenhat asztalos pingpong termet is kialakított az egyetem.

Bács Zoltán megjegyezte: a SET révén olyan komplex diagnosztikai hátteret sikerült megteremteni az egyetemi-klinikai tudásbázis felhasználásával, ami mind a sportolók állapotfelmérésében, mind pedig a lakosság egészségfejlesztésében meghatározó.

A kancellár kifejtette, hogy az egyetem nagy hangsúlyt fordít más sportinfrastrukturális fejlesztésekre is: nemrég négy keménypályás teniszcsarnokot adtak át, de emellett a versenysport, az egyetemi szabadidősport, az életmódfejlesztés érdekében több beruházás is folyamatban van a Böszörményi úti Campus területén. Kiemelte az Életmódfejlesztési Klubot, mely több ezer taggal működik, és fontos szerepe van abban, hogy közelebb hozza az egyetemi közösséget a sporthoz, az egészséges életmódhoz.

A kancellár hangsúlyozta, hogy a DEAC szerves része a város és a régió életének, a szövetséggel végrehajtott projekt tapasztalatait pedig a tervek szerint beépítik majd a további sporttal kapcsolatos fejlesztésekbe.

A június 2-ai konferencia résztvevői előadásokat hallhattak a sportklubokra jellemző egészségszemléletről, a társadalmi innováció jelentőségéről és annak szerepéről a DEAC-ban. Ez utóbbiról Lenténé Puskás Andrea, a klub ügyvezetője, a projekt szakmai menedzsere beszélt. Emellett arról is szó esett, hogy milyen új célcsoportokra kell koncentrálnia egy sportegyesületnek és milyen sportágak, sportágváltozatok szolgálhatják az egészség védelmét.

A konferencia teljes egészében visszanézhető ezen a linken.

Sajtóiroda - BZ