Európa-bajnoki ezüstérmes az egyetem hallgatója

Második helyen ért célba 100 méter gáton Kozák Luca, a Debreceni Egyetem pénzügy-számvitel szakos hallgatója a multisport Eb keretében rendezett atlétikai Európa-bajnokságon. Szilágyi Réka jogász hallgató negyedik helyen végzett gerelyhajításban.

Kiváló formájának köszönhetően magyar sporttörténelmi sikert ért el Kozák Luca: a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karának pénzügy-számvitel szakán tanuló atléta országos csúcsot jelentő 12.69-es időeredménnyel a második helyen végzett a kontinensviadalon. 

Kozák Luca a hirek.unideb.hu érdeklődésére elmondta, motiváltan érkezett a fináléra és érezte, hogy most különleges sikert érhet el. 

- Magabiztos voltam, hiszen az Eb előtt is már 12:70-et futottam, és másik két versenyzővel holtversenyben a negyedik helyen álltam a világranglistán. Reménykedtem abban, hogy képes leszek javítani az addigi eredményemen. A selejtezőben kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtottam, könnyed versenyzést produkáltam, ezek után pedig úgy álltam fel a döntőre, hogy egy nagyon jó időt akartam elérni. A fináléban koncentrált voltam, de ezzel együtt ezt a versenyt is hihetetlenül élveztem. Futás közben sosem gondolok semmire, mert az elveszi a figyelmet és abból baj lehet, így csak mentem előre. Idén ebben a futamban éreztem magamat a legjobban – nyilatkozta Kozák Luca.

A versenyző az elődöntőben 12.69-es idővel, második helyezettként jutott tovább. A döntőben végig nagyon jó ritmusban futott, s akárcsak az előfutamban, végül a fináléban is csak a lengyel Pia Skrzyszowska bizonyult jobbnak nála.  A magyar atléta ismét 12.69-es időeredménnyel ért célba, és lett ezüstérmes.

Kozák Luca karrierje eddigi legnagyobb sikerét érte el az Eb-n, és most először versenyezhetett 100 méter gáton valamelyik világverseny döntőjében. 

Az atlétikai Eb-n a Debreceni Egyetem másik tehetsége is kiemelkedő teljesítményt nyújtott. Szilágyi Réka, a DE Állam- és Jogtudományi Karának hallgatója, a 2015-ös ifjúsági világbajnokságon negyedik gerelyhajító idei legjobbjával, 60,57-es eredményével a müncheni kontinensviadalon is a negyedik helyen végzett.

Eredmények:
Női 100 méter gát:
Pia Skrzyszowska (Lengyelország) 12.53 másodperc
Kozák Luca 12.69
Ditaji Kambundji (Svájc) 12.74

Eredmény:
Női gerelyhajítás:
1. Elina Tzengko (Görögország) 65,81 m
2. Adriana Világos (Szerbia) 62,01
3. Barbora Spotakova (Csehország) 60,68
4. SZILÁGYI RÉKA 60,57

Sajtóiroda - BZ