EUG: a célegyenes jön a szervezésben

Újabb szervezőbizottsági egyeztetésekkel és az önkéntesek „kick-off” programjával folytatódott a felkészülés Debrecenben a július 12-én kezdődő Európai Egyetemi Játékokra. Az ötezer résztvevőt felvonultató viadal megnyitójáig már csak három hét van.

A két házigazda város, Debrecen és Miskolc összesen 17 sportágban ad otthont az EUG 2024-nek, amelyen európai felsőoktatásban résztvevő hallgatók intézményeiket képviselve versengenek több mint két héten át. A kontinens 36 országának 430 egyeteme képviselteti magát a megmérettetésen.

Az előkészületek jegyében szerdán szervezőbizottsági ülést tartottak Debrecenben, amelyen a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS), a Sport-Events, a Sport-Önként és a házigazda Debreceni Egyetem területi felelősei egyeztettek.

Balogh László, a debreceni szervezőbizottság vezetője, a DE Sporttudományi Koordinációs Intézet igazgatója úgy fogalmazott: ez volt a verseny előtti utolsó „edzésük” így közösen.

- Nagyon fontos, hasznos, konstruktív és megnyugtató volt a megbeszélés. Minden debreceni eseményhez kapcsolódó feladatot áttekintettünk, s az egyetem különböző egységei mellett minden fontos résztvevő itt volt. Az utolsó simításokat végezzük most és nagyon jó volt látni, hogy mindenki profi, motivált és pontosan tudja, mi a feladata – adott hangot örömének Balogh László.

A hét másik fontos eseményeként csütörtökön megtartották az Európai Egyetemi Játékok 2024 önkéntes programjának „kick-off” rendezvényét. Ennek célja az volt, hogy az önkéntesek egy átfogó képet kapjanak az eseményről, valamint részletesebben is megismerkedhessenek az egyes funkcionális területekkel, illetve az azokért felelős helyi koordinátorokkal is.

A jelenlévő önkénteseket Trinyik Flóra, az EUG debreceni önkéntesprogramjának vezető koordinátora, illetve Varga Kata, a szervezőbizottság debreceni projektvezetője is köszöntötte.

- 450 önkéntessel fogunk együtt dolgozni a játékok ideje alatt, nélkülük nem lehetne megrendezni egy ilyen eseményt. Ők fognak találkozni először a résztvevőkkel, a vendégekkel, a hivatalos személyekkel, a játékvezetőkkel és ők informálják majd őket fontos tudnivalókról is – jelezte Varga Kata.

A szakember köszönetét fejezte ki az önkénteseknek, akik véleménye szerint nagyon sokat hozzá tudnak tenni a játékok sikeres megrendezéséhez, egyben reményének adott hangot, hogy minél jobban belelátnak majd a szervezésbe, minél több tapasztalatot és új kapcsolatokat szereznek az EUG-n.

Az Európai Egyetemi Játékok hivatalos megnyitója július 12-én lesz Miskolcon, ám a versenyek Debrecenben a futsal csoportmeccsekkel már július 10-én elkezdődnek.

Sajtóközpont - PKZs