Erasmus: egy életre szóló élmény

Meghirdették a 2022-2023-as tanévre vonatkozó Erasmus-pályázatokat. A mobilitási program keretében a hallgatók az európai programországok mellett akár Mexikóban, Dél-Koreában, vagy Japánban is tanulhatnak. A Debreceni Egyetemen elérhető mobilitási programokról a Mobility Café keretében kaphattak tájékoztatást szerdán a diákok.

- A megújult Erasmus-program kulcs szava az inklúzió. A cél, hogy az ösztöndíj a hallgatók minél szélesebb köre számára biztosítsa a részvétel lehetőségét, például a gyermekes vagy munka mellett tanulóknak. A most megjelent pályázatokban így a megszokott ösztöndíjak mellett az úgynevezett Blended Intensive Programe (BIP) mobilitás révén a hallgatók egy párhetes intenzív képzésen vehetnek részt a külföldi partneregyetemeken, amely egy itthon is teljesíthető online képzéssel zárul. A programban emellett a doktoranduszok a kutatásaikat segítő rövid tanulmányutak megvalósításához is részesülhetnek ösztöndíjban, de a nyári intenzív képzéséket, valamint a nyári egyetemeket is támogatja a mobilitási projekt. Ezekkel az ösztöndíjakkal azok számára is elérhetővé válik az Erasmus program, akik nem tudnak hosszabb időre külföldre költözni – mondta el a hirek.unideb.hu-nak Jánosy Orsolya, a Nemzetközi Iroda vezetője.

A Tempus Közalapítvány által kiírt pályázatok segítségével a Debreceni Egyetem hallgatói az Európai Unió tagállamain túl Norvégia, Izland, Liechtenstein, Észak- Macedónia, Törökország és Szerbia felsőoktatási intézményeiben folytathatják tanulmányaikat, továbbá számtalan partnerország – mint az USA, Nagy-Britannia, Mexikó vagy éppen Japán egyetemein szerezhetnek külföldi tanulmányi, illetve szakmai tapasztalatot.

- A mobilitási programban emelkedtek az ösztöndíjak, továbbá plusz támogatási formákat építettek be a pályázatokba. Például esélyegyenlőségi támogatás igényelhető, de a program ösztönzi a „zöldutazásokat” is, mint a vasúti közlekedést vagy éppen carpooling – mondta Gara Péter.

Az intézményi Erasmus-koordinátor hozzátette: 2021-ben a pandémia már kevésbé érintette a hallgatói mobilitásokat, az oktatói kiutazásokat azonban akadályozta. Reményeik szerint a most meghirdetett mobilitási programok révén újra 250-300 hallgatónak biztosíthatnak ösztöndíjat.

A pályázatok benyújtásának határideje a részképzésekre 2022. március 20., míg a szakmai gyakorlatra folyamatosan adhatják be ösztöndíj-kérelmüket a hallgatók.

Pályázati felhívások az alábbi linkeken érhetők el:
https://internationaloffice.unideb.hu/hu/palyazatok

Tanulmányi célú mobilitás: https://internationaloffice.unideb.hu/hu/erasmus-ka131-palyazati-felhivas-programorszagokba-iranyulo-hallgatoi-tanulmanyi-celu-mobilitasra#overlay-context=hu/palyazatok  
Szakmai gyakorlati célú mobilitás: https://internationaloffice.unideb.hu/hu/erasmus-ka131-palyazati-felhivas-programorszagokba-iranyulo-hallgatoi-szakmai-gyakorlat-celu#overlay-context=hu/palyazatok

Az Erasmus mobilitási lehetőségeken túl egyéb más ösztöndíjprogramok is várják a hallgatók, oktatók jelentkezését, ilyenek például az amerikai Fulbright program, a közép-európai partnerségeket támogató CEEPUS, a főként tengeren túlra ösztöndíjakat kínáló ISEP program, vagy más államközi és egyetemek közötti megállapodások.
További aktuális információk és részletek a Nemzetközi Iroda honlapján https://internationaloffice.unideb.hu/hu és az egyetem Erasmus programjának Facebook oldalán találhatók.  https://www.facebook.com/erasmus.debrecen

Sajtóiroda - ÉE