Erasmus+ BIP rendezvények a Debreceni Egyetemen

Németországból, Lengyelországból, Szlovákiából és Bulgáriából érkeztek vendéghallgatók a Debreceni Egyetem első Erasmus+ BIP (Blended Intensive Program) kurzusára. A négynapos GloLiteToLead című képzésen az interaktív nyelvi foglalkozások mellett hazai és nemzetközi vállalatok vezetői tartottak szemléletformáló előadásokat, a Gazdaságtudományi Kar szervezésében.

A program a vezetői kompetenciák, készségek fejlesztésére, új szemlélet kialakítására fókuszált a hallgatók új gazdasági, üzleti gondolkodásmódjának kialakításával, elősegítve a leendő vállalat-, illetve intézményvezetői tevékenységüket.

- Az első rövid idejű intenzív mobilitási kurzust a tavaszi félévben még további két BIP követi. A Debreceni Egyetem ad otthont május 22-e és 26-a között a Gyógyszerésztudományi Karon a New aspects of topical dosage forms and the basics of nanoformulation című programnak, a francia University of Claude Bernard Lyon és a Nagyváradi Egyetem hallgatóinak, illetve oktatóinak részvételével. A NeurotechEU Európai Egyetemi Szövetség partneregyetemeinek hallgatói pedig az elektronmikroszkópos mintaelőkészítés legújabb módszereivel ismerkedhetnek meg az Általános Orvostudományi Karon július 17-e és július 22-e között az intenzív mobilitási program keretében – mondta a hirek.unideb.hu-nak Jánosy Orsolya, a DE Nemzetközi Iroda vezetője.

A Blended Intensive Program az Erasmus+ mobilitás új eleme. A hallgatók egy néhány hetes intenzív képzésen vehetnek részt külföldi partneregyetemeken, amely egy otthon is teljesíthető online képzéssel zárul.

- Az Erasmus+ program egyik fontos célkitűzése az inklúzió, hogy még inkább hozzáférhető legyen, több lehetőséget és több támogatást biztosítson új résztvevők és a korlátozottabb hozzáféréssel rendelkezők részére, így minél inkább kiszélesítse a jelentkezők körét. Erre nyújt kiváló lehetőséget egy BIP. Itt csak egy rövid, általában ötnapos fizikai mobilitásban kell részt venniük a hallgatóknak, amelyet virtuális mobilitással kombinálnak. Így olyanok is bekapcsolódhatnak a programba, akik valamilyen ok miatt nem tudnak hosszabb mobilitásra kiutazni. Egy BIP-en való részvétel az első lépés lehet egy hosszabb külföldi tanulmányi út vagy egy szakmai gyakorlat felé is, hiszen ösztönzőleg hathat és önbizalmat adhat az olyan hallgatóknak, akik még nem érzik magukat elég magabiztosnak egy féléves ösztöndíjprogramban való részvételhez – tette hozzá Jánosy Orsolya.

A 2023/2024-es tanévben további négy BIP szervezését tervezi a Debreceni Egyetem és számos partnerintézmény is rendez BIP-eket Európa-szerte, melyeken eddig már a DE 30 hallgatója vett részt.

Sajtóközpont - ÉE