Beiskolázási és diplomás pályakövetési trendek a Debreceni Egyetemen

A Debreceni Egyetemre jelentkező diákok felvételi adatairól és az intézményben oklevelet szerzett hallgatók elhelyezkedésének eredményességéről tartott tájékoztatót az egyetem szakembereinek az Oktatási Hivatal. A regionális adatok komplex elemzése és bemutatása során kiderült: a Hajdú-Bihar vármegyében élő fiatalok kétharmada továbbtanuláskor a Debreceni Egyetemet választja.

Az Oktatási Hivatal tájékoztatóján a Debreceni Egyetem (DE) szakemberei országos viszonylatban is megismerhették az intézmény beiskolázási mutatóit, felvételi adatsorait és teljesítményét.

- Az Oktatási Hivatal adatai is igazolták, hogy a Debreceni Egyetem beiskolázási vonzáskörzete regionális szinten igen kiterjedt. Az intézmény felvételi adatait összesítő listáján a debreceni középiskolák mellett számos vármegyei középfokú oktatási intézmény is kiemelt helyen szerepel. Az egyetem beiskolázási bázisintézményeiben érettségiző diákok kétharmada ugyanis egyetemünkre nyer felvételt. Népszerűségünket mutatja, hogy a vármegyében a továbbtanuló fiatalok jelentős száma, átlagosan kétharmada választja a Debreceni Egyetemet. 2023-ban az általános felvételi eljárásban alapképzésre a Hajdú-Bihar vármegyei jelentkezők 64,34 százalékát vette fel a DE – mondta a hirek.unideb.hu-nak Pósánné Rácz Annamária.

A Debreceni Egyetem oktatási főigazgatója kiemelte: az országos felvételi és diplomás pályakövetési adatok is azt támasztják alá, hogy a Debreceni Egyetem az ország egyik legjelentősebb felsőoktatási intézménye mind a beiskolázást, mind a kibocsátott végzett hallgatók létszámát, illetve szakmai felkészültségét tekintve.

Az Oktatás Hivatal a saját adatbázisaiból, a köznevelési, valamint a felsőfokú intézményektől származó információk alapján hozta létre átfogó online tájékoztató rendszerét. A felvi.hu, a diplomantul.hu és a firstat.oh.gov.hu a fejlesztések révén még részletesebb képet mutat a hazai oktatási, képzési rendszerről.

- A beérkező, nagy mennyiségű adatokat feldolgozva teljes, minden oktatási intézmény számára elérhető és részletesen leszűrhető adatbázisokat hoztunk létre. Az egyetemek képzési terület, illetve szakok szintjén is tájékozódhatnak hallgatóik eredményeiről a diploma megszerzését követően. Célunk, hogy még hatékonyabban segítsük az intézményeket az oktatási, képzési portfóliójuk fejlesztésében, a napi operatív munka mellett a stratégiai döntések meghozatalában – tette hozzá Vanó Renáta, az Oktatási Hivatal felsőoktatásért felelős elnökhelyettese.

A tájékoztatón elhangzott: a Debreceni Egyetemen végzettek közül legtöbben az oktatás, a közigazgatás, az információ- és technológiai szolgáltatások, a kereskedelem, az egészségügy és a számítástechnika területén helyezkednek el.


- Adataink szerint a 2014 és 2021 között felsőfokú végzettséget szerzett Hajdú-Bihar vármegyei lakosok 75,22 százaléka, a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei friss diplomások 44,75 százaléka végzett a Debreceni Egyetemen – emelte ki Hosznyák András, az Oktatási Hivatal felsőoktatásért felelős főosztály vezetőelemzője.

A hivatal szakemberének tájékoztatása szerint ugyanebben az időszakban a Hajdú- Bihar vármegyében élő, orvos- és egészségtudomány területén diplomázottak 92,3 százaléka, a műszaki területen végzettek 74,68 százaléka, míg a pedagógusképzésben diplomát szerzők 62,34 százaléka végzett a Debreceni Egyetemen.

Sajtóközpont - ÉE