Sikeres tudományos pályázatok

Elsöprő sikerrel szerepelt a Debreceni Egyetem a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Tudományos Mecenatúra pályázatán. Az intézmény 71 nyertese összesen több mint 273 millió forintos támogatáshoz jutott különböző tudományos projektek megvalósítására.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból meghirdetett Tudományos Mecenatúra pályázat kiemelt célja a tudományos kutatói közösség nemzetközi vérkeringésbe való bekapcsolódásának ösztönzése és a nyílt tudomány hazai megismertetésének támogatása.

A beérkezett, csaknem ezer pályaműből a 2021. évi Tudományos Mecenatúra pályázat keretében 434, köztük a Debreceni Egyetem 71 kutatója és kutatóhelye részesül támogatásban.

A Debreceni Egyetemről benyújtott, és nyertes pályázatok össztámogatása 273,138 millió forint, ami az országos keretnek több mint 16 százaléka.

Az elnyert összeg nemzetközi konferenciák hazai szervezésére (7), külföldi eseményeken való részvételre (47), a tudományos eredmények népszerűsítésére (5), valamint kiadványok megjelentetésére (12) fordítható.

– A tudományos életben kiemelt fontosságú, hogy az elért eredményeket ne csupán a szűk szakmai közönség ismerje meg, hiszen a siker egyik fokmérője lehet az is, hogy az elért kutatási újdonságok mennyire alkalmazhatók a mindennapi életben, akár az ipar, az oktatás, vagy éppen az egészségügy területén – fogalmazott a hirek.unideb.hu portálnak Csernoch László. A Debreceni Egyetem tudományos rektorhelyettese hangsúlyozta: a kutatók és kutatócsoportok által most elnyert pályázati forrás, köszönhetően a tudományt népszerűsítő események szervezéséhez és a kiadványok elkészítéséhez nyújtott támogatással éppen ehhez nyújt segítséget.

A sikeres pályázatnak köszönhetően – többek között – tankönyv születhet „Megelőző orvostan és népegészségtan” címmel, kötet jelenhet meg „Bevezetés a történettudományba, a történelemkutatás módszereibe és a közgyűjtemények használatába” címmel, és elkészülhet Magyarország orchideáinak atlasza (Atlas of Hungarian Orchids) is. Ismeretterjesztő kisfilmeket forgathatnak a korszerű 3D technikák orvosi alkalmazási lehetőségeiről, és nemzetközi konferenciát is rendezhet a Debreceni Egyetem „Zsoldosok és keresztesek (1202-1480)” témakörben, és ugyancsak nemzetközi szakmai tanácskozást a számelméletről Győry Kálmán, Pintz János és Sárközy András tiszteletére.

A nyertes pályázatok listája ide kattintva olvasható.

Sajtóiroda – BZs