A tudományt ünnepelték az EK-n

Egészségügyi, szociális, egyházi, informatikai, pedagógus szakemberek részvételével rendeztek a Tudomány ünnepéhez kapcsolódóan konferenciát az Egészségügyi Karon. A segítő szakma felelősségvállalására és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye társadalmi kihívásaira is felhívták a figyelmet.

- Az egyik legfontosabb feladata a konferenciának, hogy minden oktató és kutató megmutassa, fontos részesei annak, hogy Magyarországon létrejött és fenntartható a magyar tudomány. Az előadásokkal bizonyíthatjuk, hogy a tudásunk, a kutatásaink megmutathatják, hogy milyen a régióban lakó emberek élete, milyenek a társadalmi folyamatok a különleges kompetenciával rendelkező kutatók szemszögéből. Ezzel a tudással határozottabban lehet cselekedni, a kutatások pedig alapot adhatnak a tudatos döntésekhez, mindenki a saját szegmensén keresztül hozzájárulhat egy-egy tudományos eredmény létrehozásához. Bízom abban, hogy a megyei közgyűlés vezetőinek is hasznos lehet a konferencia, így a kar a jövőben számos fontos pályázathoz kapcsolódhat majd – hangsúlyozta Móré Marianna, a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának dékánja.

Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke elmondta: a megyei önkormányzat számít az Egészségügyi Karon folyó kutatómunkára, és lehetőséget szeretne biztosítani az együttműködésre az EK intézeteivel, valamint a kar szakembergárdájával.

- Szomorú azt tapasztalni, hogy a társadalom széles rétege jobban hisz a közösségi platformon megjelenő véleményeknek, mint a tudományos tényeknek, ezért arra kell ösztönözzön mindenkit, hogy a tudomány erejét és jelentőségét minél szélesebb körben népszerűsítsük – tette hozzá a közgyűlés elnöke.

Rusinné Fedor Anita, a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának általános és tudományos dékánhelyettese plenáris előadásában bemutatta azt a kutatást, ami a régió társadalmi problémáira világított rá, és kiemelte, hogy az esélyteremtés, a felelősségvállalás kötelessége a segítő szakembereknek.

- A szakma néhány éve kezdte a megye adottságainak feltérképezését, ezzel hívtuk fel a figyelmet a társadalmi hiányosságokra annak érdekében, hogy segítsük a térség hátrányos helyzetű csoportjainak fejlődését.  A vizsgálatok meghatározott célcsoportokkal foglalkoztak 56 Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen. A valószínűségi mintavételi eljárás alkalmazásával végzett felmérés során megoldási lehetőségeket kerestünk, és egy olyan dokumentumot készítettünk, ami a megye adottságairól szóló helyzetelemzés mellett a problémák beazonosítására reflektáló cselekvési javaslatokat is tartalmaz – emelte ki a dékánhelyettes, aki szintén részt vett a kutatómunkában.

A „Tudomány: iránytű az élhető jövőhöz” elnevezésű nemzetközi interdiszciplináris konferencián előadást hallhattak a résztvevők a várandós anyák és a csecsemőgondozás egészségfejlesztésében szükséges változásokról, emellett egészségtudományi, társadalomtudományi és interdiszciplináris szekciókban tartottak beszámolókat a szakemberek. Szó volt többek között a dohányzás környezetre gyakorolt káros hatásairól, a mentőmunka veszélyeiről, az egészségügyi dolgozókat érő fizikai és mentális kihívásokról a Covid 19 járvány ideje alatt, valamint a rendszeres sporttevékenységet végző fogyatékos személyek egészségmagatartásáról.

Sajtóiroda - BZ