Hatvani Szakkollégium: tér a tehetségeknek

Tudományos kutatásaik során elért eredményeikről számoltak be témavezetőiknek és kutatótársaiknak a Debreceni Egyetem Hatvani István Szakkollégiumának hallgatói a debreceni DAB Székházban pénteken. A Tavaszi Tudományos Hallgatói Konferencián 6 szekcióban összesen 46 előadást tartottak.

A Debreceni Egyetem (DE) Hatvani István Szakkollégiuma az intézmény legrégebbi, több mint negyedszázados múltra visszatekintő egysége, amelyben a Bölcsészettudományi Kar, az Informatikai Kar, a Műszaki Kar, valamint a Természettudományi és Technológiai Kar hallgatói vesznek részt. Fő célja az intézmény legtehetségesebb hallgatóit felkészíteni az eredményes és színvonalas tudományos kutatómunkára. Elsősorban abban segítik tagjaikat, hogy szaktanári segítséggel a tananyagnál alaposabban elmélyüljenek az egyes témákban. Az így elért eredményeket a szakkollégium tagjai pénteken a Tavaszi Tudományos Hallgatói Konferencián mutatták be a debreceni DAB Székházban témavezetőiknek és társaiknak. Összesen 46, maximum 15 perc hosszú előadás hangzott el: természettudományi, néprajztudományi, társadalomtudományi, történettudományi, irodalom-és nyelvtudományi, valamint pszichológia szekciókban. Akárcsak az őszi ilyen rendezvényre, most is érkeztek résztvevők a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemről.

- A fiatal matematikusoknak adományozható Grünvald Géza Emlékdíj érméjén az a szöveg olvasható, hogy "Csak a tudást nem vehetik el tőlem". Önöktől sem vehetik el az itt szerzett tudást, amelyre építve szinte bármit el tudnak érni az életben. A Hatvani Szakkollégium nemcsak a Debreceni Egyetem egyik kiemelkedő szakkollégiuma, hanem az országban is az élen jár. Nagyon remélem, hogy önök közül sokan a diplomaszerzés után is folytatják tudományos pályájukat – fogalmazott Pintér Ákos, a Hatvani István Szakkollégium igazgatója.

Berecz Gábor, a Hatvani István Szakkollégium Hallgatói Önkormányzatának elnöke hangsúlyozta, hogy a szervezet tagjai összetartó közösséget alkotnak, segítik egymást. A napokban tartott 36. OTDK-n is így volt ez, amelyre közösen készülve, egymást a konferencia előtt többször is meghallgatva, tanácsokkal ellátva ismét kiemelkedő eredményeket értek el. A Hatvani István Szakkollégiumot a rendezvényen 26-an képviselték, 8 szekcióban, mely után hét első hellyel, három második hellyel két harmadik hellyel, négy különdíjjal és két Pro Scienctia reménység kitűzővel gazdagodtak.

- A jövő kutatói valószínűleg innen fognak kikerülni. Egy ilyen találkozó nemcsak tudományos eszmecserére ad lehetőséget, hanem akár barátságok kialakítására is, amelyek sokszor később kutatói együttműködésekké válnak – tette hozzá Vadász Márton, a Hatvani István Szakkollégium hallgatói elnökhelyettese, a Néprajzi és Múzeumtudományi Szakcsoport vezetője.


 

Sajtóközpont - OCs