Friss diplomások a TTK-n

Több mint száznyolcvanan végeztek most a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karán. A többek között vegyész-, villamos- és biomérnökök, biológusok és matematikusok az intézményben rendezett csütörtöki ünnepségen vették át diplomájukat.

-    Karunk idén ünnepli fennállásának 75. évfordulóját. A TTK mára a kutatás, a fejlesztés és az innováció egyik regionális központjává fejlődött, amely elkötelezett a minőségi szakember-képzés iránt. Természettudományos és mérnökszakjainkon a minőségi tudást nemzetközi hírű kutatócsoportjaink garantálják, ahol elismert professzorok irányítása mellett hallgatóink is bekapcsolódnak a kutató-fejlesztő munkába – hangsúlyozta ünnepi beszédében Kun Ferenc, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar dékánja. 

A professzor hozzátette: a színvonalas munkát jelzi, hogy a kar öt szervezeti egysége kapta meg az MTA Kiváló Kutatóhely címet, és jelenleg a Magyar Kutatási Hálózat kilenc kutatócsoportja, valamint öt Lendület, és két Élvonal kutatócsoport működik a karon. Kun Ferenc kiemelte azt is, hogy nem csak elméleti tudást szeretnénk átadni, a gyakorlatorientált képzésekkel lehetőséget biztosítanak arra, hogy a hallgatók olyan készségeket és kompetenciákat fejlesszenek ki, amelyekre a munkaadóknak leginkább szükségük van. Ehhez a kar kiterjedt kapcsolatrendszert hozott létre a régió nagyvállalataival. 2016 szeptemberében a mérnökszakokon, 2018-tól pedig már több természettudományos mesterszakon is elindult a duális képzés. 

-    Karunk képzési kínálatát az ipar és a tudomány fejlődését követve folyamatosan bővíti. Az elmúlt évek fontos sikereként elindult nálunk a biotechnológia alap- és a geoinformatika mesterszak, a Műszaki Karral közösen tavaly elindítottuk a villamosmérnök mesterszakot, idén szeptembertől pedig már az új anyagmérnök alapszakunkon is lehet tanulni – mondta a dékán. 

A karon nappali tagozaton, BSc képzésben magyar és angol nyelven százhetvenegy, levelező tagozaton pedig tizennégy hallgató tett sikeres záróvizsgát. A most végzett vegyész-, villamos- és biomérnökök, biológusok, matematikusok, fizikusok, geográfusok fogadalmat tettek, majd átvették diplomájukat.  


A csütörtöki ünnepségen kitüntetéseket is átadtak. A Hallgatói Önkormányzat Elnökének és Alelnökének Elismerő Oklevelét Galambos Dóra Viktória vehette át. Példamutató tanulmányi és közéleti munkájáért Dékáni Dicséretben és jutalomban részesült Zámbori Marcell, Chhay Sotheara, Bosquit Glyssa May és Silavinia Esraa. 

Sajtóközpont - CzA