Folytatódott a Journal Club a Kenézy Villában

Újabb innovatív tudományos eredményeket mutattak be a fenntartó Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány Publikációs Díjával elismert kutatói a szemeszter utolsó Journal Clubjában. A legutóbbi alkalommal orvostudományi, gazdaságtudományi, valamint műszaki területeken végzett tudományos tevékenységeiket foglalták össze a szakemberek. Ezúttal is öt kutató, Bársony Péter, Kiss Marietta, Miltner Noémi, Szenderák János és Sziki Gusztáv Áron számolt be munkacsoportjaik kutatási eredményeiről.

A Journal Clubban minden alkalommal a GTIDEA kuratóriuma által Publikációs Díjjal elismert egyetemi szakemberek, oktatók, PhD-hallgatók mutatják be kutatási területeiket, tudományos vizsgálataik részleteit a Kenézy-villában. A legutóbbi eseményt is a tudományok izgalmas egyvelege jellemezte, hiszen ezúttal is egymástól többnyire távol eső tudományterületen dolgozó kutatók ismertették rangos nemzetközi tudományos folyóiratban publikált kutatómunkájuk végső következtetéseit.
Székvölgyi Lóránt, a Debreceni Egyetem kutatója, oktatója, a GTIDEA Publikációs Díj korábbi nyertese köszöntőjében kiemelte, hogy a kuratórium mind anyagilag, mind erkölcsileg elismeri az egyetemen folyó kiemelkedő jelentőségű tudományos tevékenységet, a Journal Club pedig lehetőséget ad arra, hogy a kutatók jobban megismerjék egymás területeit és tudományos eredményeit, valamint újabb kapcsolódási pontokat találjanak, más kutatók tudományos érdeklődésének megismerése által.

Betekintés a ponty mitokondriális DNS-variációjába a Kárpát-medencében címmel Bársony Péter, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Állattudományi, Biotechnológiai és Természetvédelmi Intézet adjunktusa tartotta meg az első előadást. A kutatócsoport vizsgálata során kiderült, hogy hazánk őshonos pontytájfajtái jelentős genetikai tartalékokkal rendelkeznek és a biodiverzitás fenntartása érdekében kiemelt figyelmet kell rájuk fordítani.

Bársony Péter hangsúlyozta, hogy a magyar pontytájfajták megőrzéséhez és kezeléséhez a genetikai állapot állandó figyelemmel kísérésére van szükség, ennek egyik lehetősége a molekuláris genetikai információk elemzése. A kutatásról született publikáció első szerzője, Véghné Dr. Tóth Bianka Mónika a GTIDEA Publikációs Díj díjazottja, a közlemény ezen a linken érhető el.

A Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar docense, Kiss Marietta a csokoládéfogyasztási trendekről készült kutatás eredményeit mutatta be a Journal Club résztvevőinek. A vizsgálatban arra a kérdésre keresték a választ, mennyiben befolyásolja a választásban a vásárlókat a márka, az ár, a típus, illetve az, hogy az adott termék cukormentes-e. A kutatás eredményei azt mutatták, hogy a válaszadók egyértelműen a gyártói márkákat részesítették előnyben a bolti márkákkal szemben, a márkahűség pedig leginkább a fiatal és a magasan képzett válaszadókra jellemző, akik inkább a gyártói márkás termékeket preferálják. A fogyasztók választását legnagyobb mértékben a csokoládé ára határozza meg, majd a termék márkája, a típusa és csak a végén a cukortartalom. A tudományos következtetéseket az Appetite című folyóiratban publikálták.

Miltner Noémi, az Általános Orvostudományi Kar Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézet tudományos segédmunkatársa előadásában bemutatta a GTIDEA Publikácíós Díjával elismert kutatását, mely a súlyos akut légzőszervi szindróma koronavírus-2 (SARS-CoV-2) vírus tanulmányozására terjedt ki. A szakember kiemelte, hogy az úgynevezett S-fehérje alkalmazása révén olyan elváltozások jelentkezhetnek egyes fehérjecsoportokban, hogy ezáltal alulszabályozottá válnak az immunrendszert és a környező sejtek védekező mechanizmusait aktiváló citokinek. Ennek hatására előidézhető a gyulladásos fertőző betegség kialakulása. A kutatási eredmény a Frontiers in Immunology című lapban jelent meg.

A Foods című folyóiratban látott napvilágot angol nyelven Szenderák János, a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar kutatójának GTIDEA Publikációs Díjjal elismert tanulmánya, melynek lényege, hogy a növényi-alapú húshelyettesítőkkel a saját egészségünket és környezetünket is jobban megóvhatnánk. A szakember azt vizsgálta, mennyire szeretik, keresik és vásárolják a növényi-alapú húshelyettesítő termékeket a fogyasztók. Eredményei alapján a fogyasztók számára a legfontosabb a termék íze, ára és minősége, de a növényi-alapú húshelyettesítőket minden esetben kedvezőbben fogadták, mint más alternatív fehérjéket.

Sziki Gusztáv Áron, a Műszaki Kar főiskolai tanára a közönséggel egy olyan elismert kutatás részeleteit osztotta meg, mely során alapvetően egy új eljárást fejlesztettek ki villanymotorok dinamikai jellemzőinek méréséhez. A kutatócsoport-vezető előadásában elmondta: többek között azt vizsgálták, milyen nyomatékok, erők hatnak az autóra, ezen belül milyen nyomatékot, teljesítményt ad le a villanymotor. A vizsgálatok révén sikerült meghatározni, hogy egy adott versenyfeladat sikeres teljesítéséhez melyek az optimális műszaki paraméterek. Az erről szóló angol nyelvű publikáció ide kattintva érhető el. 

A GTIDEA Publikációs Díjára ebben az évben április végéig lehetett jelentkezni, a határidőig rekordszámú pályázat érkezett. Az elbírálást követően az őszi szemeszterben is folytatódik a Journal Club, ahol az újabb díjazottak is bemutathatják majd publikációikat.

Sajtóközpont - BZ