Fenntartható gazdaság – fenntartható társadalom

Rangos külföldi előadók plenáris előadásaival kezdődött, majd csaknem kétszáz résztvevő magyar és angol nyelvű tudományos prezentációjával folytatódott a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar, Állam- és Jogtudományi Kar és Műszaki Kar, valamint a Magyar Nemzeti Bank szervezésében megrendezett Fenntartható gazdaság – fenntartható társadalom című konferencia a Böszörményi úti campuson. A tudományos fórummal a debreceni közgazdasági és üzleti felsőoktatási képzés 30. évfordulóját is ünnepelték.

- Nagyon izgalmas időket élünk, egyik krízis a másik követi. Az eddig megszokott világrend dinamikusan változik. Eurázsia jelentős lendületben van, főként az ipari infrastruktúrák terén fejlődik. Azt az utóbbi kétezer év megmutatta, hogy a kereskedelem és az árutermelés viszi előre a világot, az adórendszerek átstrukturálása viszont kevésbé. Ebben a változó és sokszor kiszámíthatatlan világban kell megkeresnünk azokat a kapaszkodókat, amelyek segítségével proaktívan tudunk flexibilisek lenni a jövő változásait illetően, a konferencia ezt járja körül – hangsúlyozta Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora.

Az esemény megnyitóján a szervezőbizottság elnöke, a Gazdaságtudományi Kar dékánhelyettese, Dajnoki Krisztina is köszöntötte a szakembereket. A konferencia plenáris előadásokkal folytatódott: Baksay Gergely, a Magyar Nemzeti Bank közgazdasági és költségvetési elemzésekért felelős ügyvezető igazgatója többek között kitért a világ és Magyarország aktuális gazdasági helyzetére, illetve elemezte azokat a teendőket, amelyek a fenntartható gazdasági növekedés elérése érdekében szükségesek, emellett pedig a bruttó hazai termék (GDP) és az infláció alakulásáról is szót ejtett.

A plenáris előadók az Amerikai Egyesült Államokból, Romániából, Csehországból és az Egyesült Királyságból érkeztek: JK Aier (George Mason University), Adrian Corpădean (Babeş-Bolyai University), Benjamin Dunford (Purdue University), Cristina Bianca Pocol (University of Agricultural Sciences and Veterinary Medicine Cluj Napoca), Rita Simon LL.M (Centre for Climate Law and Sustainability Studies (CLASS) at the Czech Academy of Sciences), Dan-Cristian Dabija (Babes-Bolyai University Cluj-Napoca, Romania), Renatas Kizys (University of Southampton).

- Külföldi előadóink nagyon különböző diszciplínák elismert kutatói és oktatói, előadásaik azon túl, hogy rendkívül érdekesek és alaposak voltak, arra is rávilágítottak, hogy mennyi olyan kérdés van, amelyekre együtt kell keresnünk a választ. A jelen korban polihisztorrá válni a felhalmozódott tudásmennyiség mellett lehetetlen, azonban a nemzetközi tudományos együttműködés ezt reményteli módon pótolhatja – foglalta össze gondolatait a plenáris ülések után Erdey László, a GTK nemzetközi ügyekért felelős dékánhelyettese. 

A szekcióüléseken – amelyek előkészítése az örvendetesen magas számú jelentkező miatt több hetes munka eredménye volt, mondta Dajnoki Krisztina dékánhelyettes – szenior és junior hazai és nemzetközi kutatók ismertették vizsgálataik eredményeit, valamint workshopokon osztották meg tapasztalataikat a múlt hét csütörtökén és péntekén. 

Az előadások széles tudományos közönséget szólítottak meg, témájukat tekintve főként a humán- és a társadalomtudományokat, valamint a gazdaság-, a műszaki- és a jogtudományokat érintették. A szekcióülések kiváló hangulatban és konstruktív légkörben zajlottak. 

- Az idén száz éves Magyar Nemzeti Bank kiemelt támogatásával, valamint a Debreceni Egyetem, ezen belül a rendező karok saját forrásaiból megrendezett tudományos fórum sikere meggyőzött bennünket, hogy az eseményt mindenképpen érdemes újra megrendezni és rangos nemzetközi konferenciaként a három kar részéről folyamatosan a Debreceni Egyetem tudományos kínálatában tartani – zárta összefoglalóját Fenyves Veronika, a GTK dékánja, egyben megköszönve minden résztvevő, támogató és szervező határokat nem ismerő, lelkiismeretes munkáját és az érdeklődők odaadó figyelmét.

 

Fotók: Kiss Lóránt és Derencsényi István

 

Sajtóközpont