Erasmus és mobilitás: újdonságok a világban

A legújabb külföldi ösztöndíj- és munkalehetőségekkel, tanulmányi utakkal, szakmai gyakorlatokkal és részképzésekkel, valamint a mobilitási programok újdonságaival ismerkedhettek meg a Debreceni Egyetem hallgatói a XXIV. Külügyi Börzén. Az idei információs rendezvényen mintegy 20 kiállító várta az érdeklődőket a Főépület kerengőjében.

A Nemzetközi Iroda és a DEHÖK Külügyi Bizottsága által szervezett ErasmusDays keretében megrendezett információs börze célja az volt, hogy minél többen megismerjék a mobilitási programokat, megmutassa a külföldi ösztöndíjlehetőségek sokszínűségét.

- A Debreceni Egyetem széles nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezik, amely részben az itt tanuló több mint hétezer külföldi hallgatónknak, továbbá kutatóinknak és oktatóinknak köszönhető. A DE jogelőd intézménye, a Református Kollégium diákjai egykor nyugat- európai egyetemekre látogattak tudásuk gyarapítására. A Debreceni Egyetem ezt a példát követi és támogatja, amikor hallgatóit arra ösztönözi, hogy nemzetközi tapasztalatokat szerezzenek. Az ErasmusDays és azon belül a Külügyi Börze évről évre, így idén is felhívja diákjaink figyelmét arra, hogy még többen pályázzanak nemzetközi mobilitási programban – mondta a Külügyi Börze megnyitóján Bartha Elek oktatási rektorhelyettes.

Bartha Elek kiemelte: a 2021-ben bevezetett új mobilitási formák remélhetően tovább növelik azoknak a hallgatóknak a számát, akik élnek a nemzetközi tapasztalatszerzés lehetőségével.

Jánosy Orsolya, a Debreceni Egyetem Nemzetközi Irodájának vezetője mutatta be az idén 35 éves Erasmus-program újdonságait, a rövid, 1-2 hetes tanulmányút-típusú mobilitásokat, a Zöld Erasmust, valamint a Blended Intensive Programme-ot.

- Évente körülbelül 300 hallgató utazik ki az egyetemről az Erasmus-program országaiba. Európában mintegy 400 intézmény közül választhatnak, olyan egyetemek közül például, mint a Karolinska Intézet vagy éppen az Oxford University. A 2021-es program keretében azonban már a tengerentúlra is utazhatnak a hallgatók és oktatók részképzésre, így Dél-Koreába vagy akár Japánba. Az ErasmusDays és a Külügyi Börze üzenete, hogy aki a Debreceni Egyetemre jön tanulni, az a világ bármely pontjára eljuthat – hangsúlyozta Jánosy Orsolya.


Az ErasmusDays pénteken angol nyelvű Mobility Café-val zárul a Sesztina-villában. Az eseményen a támogatási rendszerek szabályairól és átfedéseiről is tájékoztatást kaphatnak a külföldi diákok.

A rendezvényre az alábbi linken lehet regisztrálni:  https://fb.me/e/2WaG2SRb5

Sajtóközpont- ÉE