Elnöki megbízott a külföldi betegek ellátásáért

A külföldi betegek alapellátásának koordinálásáért, valamint orvosszakmai felügyeletéért és a szakterület fejlesztéséért felelős elnöki megbízottnak nevezte ki Papp Csabát, a DE KK Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet igazgatóját Szabó Zoltán professzor, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ elnöke.

Az elnöki megbízott feladata lesz egyebek mellett a társadalombiztosítási azonosítóval (TAJ-számmal) rendelkező, a TAJ-számmal nem rendelkező biztosított, illetve nem biztosított külföldi betegek háziorvosi, fogorvosi és védőnői feladatokhoz kapcsolódó orvosi ellátásának fejlesztése, az ehhez szükséges infrastrukturális és szakmai kérdések felügyelete, koordinálása.

- Klinikai Központunk betegellátó rendszerét egyre több külföldi beteg veszi igénybe. Az új kihívásnak szeretnénk maradéktalanul megfelelni, s ennek érdekében jelentős erőfeszítéseket teszünk azért, hogy e betegcsoport orvosi ellátása is töretlenül fejlődjön egyetemünkön. A klinikai betegellátás színvonalának növelése mellett igen fontos azonban az is, hogy a külföldi páciensek tájékoztatása és a klinikai ellátórendszerbe történő bejutása gördülékenyen, akadálymentesen valósuljon meg. E nemes cél érdekében az utóbbi másfél év során jelentős fejlesztés történt a betegirányító, betegbehívó rendszerünk vonatkozásában, a tájékoztatást pedig érezhetően hatékonyabbá tette az UD Mediversity elnevezésű telefonos applikációnk. A külföldi betegek ellátásának javítása érdekében a Klinikai Központ mindhárom campusán angol és német nyelvű betegtájékoztatás is megvalósul és folyamatos fejlesztés alatt áll – mondta el a hirek.unideb.hu-nak Szabó Zoltán professzor, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ elnöke.

A külföldi betegek alapellátását jelenleg a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet Pósa utcai rendelőintézetében végzik, azonban vizsgálják a jövőbeli infrastrukturális fejlesztések lehetőségét is.

- A külföldi betegek ellátása nem terheli majd a hazai háziorvosi rendszert, a magyar betegektől elkülönítve végezzük. Tevékenységünk nem csupán az általános alapellátási tevékenységre, hanem a védőnői, fogorvosi és gyermekgyógyászati ellátásra is, sőt a foglalkozás-egészségügy szakterületére is kiterjed. A számos kihívásnak való megfelelés igényével már vizsgáljuk az alapellátó rendszer fejlesztésének lehetőségeit, s ennek részeként kiemelten foglalkozunk az infrastruktúra és ellátásszervezés kérdésköreivel – tette hozzá Papp Csaba, a DE KK Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet igazgatója.

Papp Csaba elnöki megbízotti kinevezését hétfőn vette át Szabó Zoltán professzortól, a Klinikai Központ elnökétől a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Elnöki Hivatalában.

Sajtóközpont - ÉE