Elismert nemzetközi membránkutatók tanácskoztak az egyetemen

A Debreceni Egyetemen tartották idei kongresszusukat az európai membránkutatók. A június 12-e és 14-e között megrendezett konferencián (European Joint Theory/Experiment Meeting on Membranes, EJTEMM) a szakterület legújabb kutatási eredményeit vitatták meg a résztvevők. A tanácskozást az Általános Orvostudományi Kar Biofizikai és Sejtbiológiai Intézetének munkatársai szervezték.

A kongresszus az európai membránkutatók rendszeres seregszemléje, amelyet kétévente rendeznek meg. Idén a Debreceni Egyetem Biofizikai és Sejtbiológiai Intézetének két munkatársa, Nagy Péter és Vámosi György kapott felkérést a konferencia megszervezésére, amelynek mintegy kilencven, többségében külföldi résztvevője volt. A három kiemelkedő, nemzetközileg ismert kutató – John Seddon, Douglas Kell, Amitabha Chattopadhyay – által tartott plenáris előadáson kívül hét előadásszekcióban és két poszterszekcióban mutatták be a membránkutatás elméleti és kísérletes vonatkozásainak legújabb eredményeit. 

-    A biológiai membránok elhatároló és összekötő szerepet töltenek be a sejt és a sejt közötti állomány, valamint a sejten belüli organellumok és a sejt többi része között, ezen keresztül pedig olyan életfontosságú folyamatokban vesznek részt, mint például a sejtek osztódásának és túlélésének szabályozása vagy a sejtek energiatermelése. A jelenség alapvető fontosságát alátámasztja, hogy a gyógyszerek több mint felének támadáspontja a sejtmembrán – mondta a hirek.unideb.hu-nak Nagy Péter, a DE Általános Orvostudományi Kar Biofizikai és Sejtbiológiai Intézetének egyetemi tanára. 

A kongresszust rendező Biofizikai és Sejtbiológiai Intézet is számos eredményt ért már el a membránkutatás területén, így például az intézet munkatársai jelentősen hozzájárultak annak a koncepciónak a kialakulásához, hogy a membránfehérjék kölcsönhatása alapvető jelentőségű a sejtek működésében.  

-    Nagyon örülünk annak, hogy azt az erős biofizikai iskolát, amely Debrecenben működik, a világ és Európa is elismeri többek között azzal, hogy mi szervezhettük meg az idei konferenciát. A tanácskozás lehetőséget teremtett arra, hogy a külföldi résztvevők megismerjék az egyetem infrastruktúráját, kollaborációkat építsenek ki magyar munkacsoportokkal és ezáltal a Debreceni Egyetem pozíciója erősödjön az európai membránkutatásban. Fontos esemény volt ez a fiatalok számára is, hiszen kiváló alkalmat kínált a szakmai kapcsolatokat kialakítására – emelte ki Mátyus László, a DE Általános Orvostudományi Kar dékánja. 


A kongresszus egyike volt azon rendezvényeknek, amelyek idén megkapták a Debrecen University Symposium rangot, és ennek keretén belül az egyetem, továbbá az Európai Biofizikai Társaságok Szövetsége, az EBSA (European Biophysical Societies' Association) is anyagilag támogatta a konferencia megrendezését.  

Sajtóközpint - CzA