Egyetem Tér: tudomány és szórakozás egy helyen

Új helyszínen, minden eddiginél nagyobb területen koncertekkel, tudományos előadásokkal, szakmai beszélgetésekkel várja a Campus Fesztivál egyetemi helyszíne, az Erasmus35 Színpad – Egyetem Tér a fesztiválozókat. A Debreceni Egyetem a négy nap alatt tizenhat standnál kínál izgalmas látnivalókat és több mint negyvenféle programot.

Az egyetemi fesztíválhelyszín idén a Nagyerdei Stadion északkeleti részén, a Sportdiagnosztikai, Életmód- és Terápiás Központ előtti füves területen helyezkedik el, ahol a Debreceni Egyetem 33 szervezeti egysége mutatkozik be. Az Erasmus nemzetközi mobillitási ösztöndíj évfordulója alkalmából ebben az évben kiemelt szerepet tölt be a külföldi tapasztalatszerzés és hallgatói-oktatói csereprogram az Erasmus 35 Színpad – Egyetem Tér programkínálatában.

- Sokak fejében létezik egy olyan képzet, hogy a tudomány egy bonyolult dolog, amelyet csak arra képzett emberek tudnak művelni. Ez tévhit, melyet el kell oszlatni, és erre kiválóan alkalmas egy olyan fesztivál, ahová sokan érkeznek. Az Egyetem Téren minden fesztiválozó megtapasztalhatja, hogy a tudományt szórakozva is lehet művelni – jelentette ki az egyetemi rendezvényhelyszínt bemutató szerdai sajtótájékoztatón Csernoch László.

A Debreceni Egyetem tudományos rektorhelyettese hozzátette: minél többeket szeretnének meggyőzni a Campuson, hogy érdemes a Debreceni Egyetemen tanulni.  


 
- A Campus nagyon más, mint az ország többi fesztiválja, kicsit intellektuálisabb és jobb modorú, ami a Debreceni Egyetemnek, az intézmény hallgatóinak, dolgozóinak köszönhető – fogalmazott Miklósvölgyi Péter, a Debreceni Campus Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője. Úgy vélte, hogy akik idejönnek és megnézik az Egyetem Teret azt érzik, hogy itt a tudomány és a szórakozás jól megfér egymással, ami mindenkire jó hatással van.

A fesztiváligazgató arról is beszámolt, hogy az előzetes adatok szerint valószínűleg soha nem volt még annyi bérletese a Campus Fesztiválnak, mint amennyi idén lesz.  

- Miközben az Egyetem Tér hagyományosan jelen van a Campus Fesztiválon, minden évben igyekszünk megújulni, új színeket vinni a megjelenésünkbe. Arra törekszünk, hogy programjaink mindenkinek, az összes korosztálynak befogadhatók legyenek – hangsúlyozta Rőfi Mónika, a DE Rendezvénykoordinációs és Alumni Központjának vezetője.

Hozzátette: az Egyetem Tér színpadán délután beszélgetős műsorok fogadják az érdeklődőket, ahol szó esik például a drogmegelőzésről, a túlzott alkoholfogyasztás okozta problémákról és a pénzügyi csalásokról. Kiemelte, hogy csütörtök este 8 órától kezdődik a Pont ott party, ahol kiderül, hogy a felvételizők hol folytathatják tanulmányaikat.  

- Nagyon sok mindennel készültünk az Egyetem Téren, a Debreceni Egyetemen jelen lévő szinte valamennyi tudományág képviselteti magát. Lehet például érdekes kísérleteket látni, kvízeket kitölteni, de a DEAC autóversenyzőivel akár kereket is cserélhetünk – fejtette ki Mándy Zsuzsanna, a DE Tudományos Igazgatóság munkatársa, szervező, aki bemutatta a rendezvényhelyszín egyik különleges attrakcióját, a mesterséges intelligenciát használó robotkutyát.

A Debreceni Egyetem egységei számos érdekes programmal várják a fesztiválozókat. A Sporttudományi Koordinációs Intézet standjánál az egészséges életmódról, a rendszeres mozgás fontosságáról kaphatnak tájékoztatást az érdeklődők. Emellett az egyetemi szakemberek feltérképezik a fesztiválozók fittségét, vérnyomást mérnek és tanácsokat is adnak. Lesz tudományos alapú borkóstoló, orvostudományi bemutatók kicsiknek és nagyoknak. A DE Mentálhigiénés Központja gyereksarkot üzemeltet. A látogatók ultrahangos vizsgálaton vehetnek részt, valamint találkozhatnak a Műszaki Kar robotjaival. A színpadon érdekes előadásokkal jelentkezik a Mérnöki és Üzletfejlesztési Innovációs Intézet (MÜZLI).

Új szereplőként a DE Klinikai Központ Kórházhigiénés Osztálya a jó és rossz baktériumok, a fertőtlenítés világába kalauzolja el a fesztiválozókat. Közösen debütál a Népegészségügyi és Járványtani Intézet a Tüdőklinikával, akik a dohányzás káros hatásait mutatják meg. A Neurotech EU-program jóvoltából ismerkedhetnek a látogatók a neurotechnológia legújabb vívmányaival, például azzal a videójátékra épülő rehabilitációs programmal, mellyel agysérülést követő mozgászavarokat kezelnek egyre több rehabilitációs központban. Az Ortopédiai Tanszék Biomechanikai Laboratóriuma a 3D-nyomtatásra és szkennelésre fókuszál, azt is szemléltetik, hogy az előbbi technológiája hogyan alkalmazható csontsebészeti műtéteknél. Az Immunológiai Intézet óriási társasjátékkal, az Orvosi Képalkotó Klinika a radiokémia érdekes eszközeivel, kísérleteivel készül. Az Igazságügyi Orvostani Intézet kerekasztal-beszélgetésén kiderül, hogy az igazságügyi szakértők munkája a valóságban mennyire hasonlít a tv-sorozatokban látottakra. Most először készül programokkal a Neveléstudományi Intézet, illetve a Hatvani István Szakkollégium és a DExam nyelvvizsgaközpont.  

A zenei kínálat is változatos, csaknem 20 koncertet lehet látni, hallani az egyetemi helyszínen: színpadra lép többek között a Léhárt Míra - Polgár Patrik duó és Simon and Garfunkel dalokkal érkezik a Kodachrome. Nagyvárosi sanzonokat ad elő Szalai Anna és Dorozsmai Gergő.

Bemutatkoznak a Debreceni Egyetem Könnyűzenei Intézet diákjai. Akusztikus műsorával fellép a Follow the flow együttes énekese, Szakács Gergő, illetve az Ohnody + O'Sullivan. Játszik Vajda István bárzongorista, a Szilárd Piano Projekt, a Napfonat, az I am Soyuz, a Halott Pénzből Járai Márk, valamint a Boebeck. A programok minden éjszaka dal- és nótaestekkel érnek véget. Az Egyetem Tér rendezvényeit a Campus dalszövegíró táborának gálakoncertje zárja majd.

Az egyetemi standoknál oktatók, kutatók, munkatársak, önkéntes hallgatók, összesen mintegy 400 egyetemi polgár közreműködik.

Sajtóközpont - OCs