Doktorrá fogadom!

Hagyományosan a Magyar Tudomány Ünnepe keretében rendezte idén is őszi doktoravatóját a Debreceni Egyetem. Az eseményen 111 doktorjelölt vehette át oklevelét, emellett habilitált doktori és professor emeritus címeket, valamint egyetemi kitüntetéseket is átadtak.

A doktorjelöltek közül 92 summa cum laude, 17 cum laude, 2 rite minősítéssel tett eleget a doktori (PhD) fokozat megszerzéséhez előírt követelményeknek a természettudományok és az informatika, az agrártudományok, a bölcsészettudományok, az orvos- és egészségtudományok, illetve a társadalomtudományok területén.

- Eddigi tudományos pályájuk során tudták, hogy valami jó dolog felé tartanak, azonban a mai magasztos ünnepséggel egy ajtóhoz érkeztek, amely túloldalán találhatóak az igazán jó dolgok. Azzal, hogy önök a doktortársaim lesznek, ez az ajtó most kinyílik és mögötte csodálatos világ tárul föl: a tudományoké – fogalmazott ünnepi beszédében Szilvássy Zoltán.

A Debreceni Egyetem rektora kiemelte: az avatásra váró doktorjelöltek a saját tudományterületükön jutottak el oda, hogy fegyelmezett munkával egy komoly teljesítményt maguk mögött hagyva elérték a doktori fokozatot, de ezzel még csak az a bizonyos ajtó nyílt ki, az igazán fontos az, ami ezután következik.

- Kaptak egy babérkoszorút, ami elismerése mindannak, amit eddig elértek. De – Szentgyörgyi Albertet idézve – „Aki ül a babérjain, az rossz helyen hordja azokat.” Kívánom, hogy ne így munkálkodjanak kutatói pályájukon – hangsúlyozta Szilvássy Zoltán.

- És ne feledjék, az Alma Materük itt van és mindig segíti egykori diákjait, bárhová is veti őket az élet – zárta beszédét a rektor.

Az oklevelek átvétele előtt a doktorjelöltek esküt tettek: „…fogadom, hogy a Debreceni Egyetem doktoraihoz méltó magatartást tanúsítok. Legjobb tudásom szerint munkálkodom az egyetem hírnevének öregbítésén. A tudományos etika tiszteletben tartásával szolgálom a tudományos haladást, az egyetemes emberi kultúrát és a nemzeti értékek megőrzését”.

A doktori oklevelek átvétele után az ünnepség a habilitált doktori titulusok átadásával folytatódott a Főépület Aulájában. Az agrár- (4), a bölcsészet- (7), az orvos- és egészség- (3), a társadalom- (4) és a természettudományok területén (5) összesen 23-an tettek eleget a habilitációs eljárás követelményeinek.

Professor emeritus címet az intézmény három nyugalmazott egyetemi tanára – Angyalosi Gergely (Bölcsészettudományi Kar), Fári Miklós (Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar), Sztrik János (Informatikai Kar) – vehetett át. A címmel az egyetem legkiválóbb professzorainak teljesítményét, az intézmény érdekében kifejtett munkáját ismeri el, egyúttal jogokat és feltételeket biztosít további tevékenységükhöz.

Az ünnepség keretében adták át Az év doktori értekezése-díj, a Legjobb klinikai témájú tudományos közlemény-díj, Az év női kutatója-díj, a tehetséggondozásban kiemelkedő teljesítményt nyújtott oktatók részére pedig a Pro Cura Ingenii Díja kitüntetéseket.

A Dr. Tankó Béla Emlékdíjat idén megosztva Debreczeni Attila (Bölcsészettudományi Kar) akadémikus, egyetemi tanár és Székvölgyi Lóránt (Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar) egyetemi docens vehette át.

Sajtóközpont – BZs