Digitális összefogás az oktatás megújításáért

Tanártovábbképzés és digitális oktatási anyagok fejlesztése áll a középpontjában annak az megállapodásnak, melyet csütörtökön Berettyóújfaluban kötött a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kara és a Yettel Magyarország.

A négy évre szóló, de hosszú távra tervezett együttműködést az a közelmúltban indított képzés alapozta meg, amelynek keretében a mobilszolgáltató „Hipersuli” digitális oktatási programjához csatlakozó pedagógusok egy 2x30 órás akkreditált kurzuson vehettek részt.  A Debreceni Egyetem (DE) Informatikai Kar Számítógéptudományi Tanszék docense, Csernoch Mária által összeállított továbbképzés célja, hogy felkészítse a tanárokat a digitális eszközök alkalmazására, bevonására a különböző tananyagok oktatásába, akik így biztos alapokkal rendelkezve jelentkezhettek az egyetem kétszemeszteres felsőfokú szakképzésére.

- Megtisztelő, hogy a jövőben Magyarország egyik legnagyobb telekommunikációs cégével működhetünk együtt képzési kínálatunk gyarapításában, amelynek során a nem informatikus képzettségű és végzettségű pedagógusok olyan korszerű ismereteket sajátíthatnak el, amelyekkel tantárgyuk oktatási módszertanát tudják megújítani, mindezt az egyetem akkreditált szakirányú továbbképzésének keretében – fogalmazott a szakmai nappal egybekötött eseményen Keményfi Róbert, a DE Bölcsészettudományi Karának dékánja.

A Debreceni Egyetem és a Yettel közötti együttműködés a digitális ismeretek elsajátítása mellett oktatási anyagok fejlesztését, mentorprogramok kidolgozását, valamint gyakorlati- és gyakornoki helyek kialakítását is tartalmazza.

- Új fejezet kezdődött digitális oktatási programunk, a HiperSuli életében, eddig ugyanis elsősorban az alsó és felső tagozaton oktató tanárok szemléletformálására, oktatásmódszertani megújulására fókuszáltunk. A Debreceni Egyetemmel való együttműködésünk azonban biztosítja annak a lehetőségét, hogy közvetlenül hozzájáruljunk a jövő pedagógus-utánpótlásához, újabb szintet lépve a fiatalok digitális képzettségének elősegítésében – mondta el Dávid Zoltán, a Yettel stratégiai vezérigazgató-helyettese a megállapodás aláírását megelőzően.

Az együttműködési megállapodás aláírása alkalmából szakmai napot szerveztek a programban résztvevő, és az az iránt érdeklődő pedagógusok számára a legjobb gyakorlatokat bemutató berettyóújfalui Diószegi Kis István Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában.

– Ma is szükség van Széchenyikre, akik felismerik modern korunk kihívásait és támogatják jövőnk fontos ágazatait, az oktatást, a pedagógusképzést és az informatikát – hangsúlyozta László Vilmos Csongor iskolaigazgató.

A különleges tanítási órákon az érdeklődők – többek között – olyan újfajta oktatási módszertanokkal ismerkedhettek meg, mint a digitális helyesírás és regényfeldolgozás, valamint a kémiai vegyjelekkel történő Excel programozásba is bepillantást nyerhettek.

Sajtóközpont - BZs