DExpo - leendő elsőévesekkel telt meg az egyetem

Több mint hatezren látogattak el a DExpóra, Magyarország legnagyobb egyetemi beiskolázási rendezvényére, amelyen a felvételi előtt álló tanulók minden kérdésükre választ kaphattak a Debreceni Egyetemmel kapcsolatban. Érkeztek diákok, illetve szülők a kétnapos rendezvényre Budapestről, Pécsről, Győrből, Szolnokról, Tokajból, Gyuláról, Miskolcról és Felvidékről is.

A Debreceni Egyetem idén 18. alkalommal megrendezett pályaválasztási rendezvénye mindkét napon, szerdán és csütörtökön is hagyományosan általános tájékoztatóval kezdődött a Főépület Aulájában. Bartha Elek oktatási rektorhelyettes örömmel konstatálta, hogy ahogyan évről évre, úgy idén is zsúfolásig megtelt a terem.

- A Debreceni Egyetemen biztosan mindenki talál az érdeklődésének megfelelő szakot. A működésünk immár fél évezrede folyamatos, jelenleg mintegy 31 ezer hallgató jár a 13 karra. A külföldi diákok jelenléte is egyedülálló, a 7300-at is meghaladja a más országokból érkezők száma. A 21. század egyeteme vagyunk, mind a képzések, a kutatások, mind pedig az infrastruktúra tekintetében. Fontos kiemelni, hogy piacképes diplomát szereznek azok, akik nálunk végeznek, a munkaerőpiacon 93 százalékos az elhelyezkedési rátánk. Az egyetem gazdasági stabilitását pedig jelzi a 325 milliárd forintos mérlegfőösszeg, ami a legnagyobb a magyar felsőoktatásban – fogalmazott Bartha Elek. A képzési kínálat kapcsán pedig kiemelte, hogy 2024-ben új képzések is indulnak, két alap- és hét mesterszakkal bővül a kínálat.

A rektorhelyettes arra is felhívta a középiskolások és szüleik figyelmét, hogy az intézmény többféle módon igyekszik támogatni a hallgatókat, így például 16 féle ösztöndíj-támogatás érhető el, de a 15 kollégiumban az összesen ötezer férőhely is kimagasló.

A 2024. évi felvételi követelményekről Pósánné Rácz Annamária oktatási főigazgató adott tájékoztatást a jelenlévőknek.

- Mintegy húsz éve nem volt ekkora változás a felvételi eljárásban, igaz, az idén érettségizők már kaptak belőle ízelítőt – mondta a főigazgató. Pósánné Rácz Annamária szólt többek között a pontszámítási rendszerről, az érettségi tárgyakról, illetve arról, hogy rugalmasan választják meg a felvételibe beszámító ötödik tantárgyat. A jelenlévők figyelmébe ajánlotta azokat az egyetemi honlapokat, amelyek segítenek a tájékozódásban, többek között a felveteli.unideb.hu-n is számos hasznos információ található. Külön felhívta a figyelmet egy opcióra, ami a beiskolazas.unideb.hu portálon érhető el: a kedvenc tantárgy keresőbe történő beírását követően megadja az összes szakot a Debreceni Egyetemen, ahol az adott tárgy érettségi követelmény, és ez visszafelé is működik.

A szervezők idén egy új standdal is készültek a DExpón, ahol célzottan a megváltozott felvételi rendszerről és a pontszámításról tudhattak meg mindent a fiatalok.

Molnár Dániel, a Doktorandusz Önkormányzat elnöke a hallgatók szemszögéből közelítette meg, miért érdemes a Debreceni Egyetemet választani. A DÖK-elnök szerint érthető, hogy a legek egyetemeként szokták emlegetni a debrecenit, ez számos adattal alátámasztható. Kiemelte, hogy a hallgatói rendezvényekkel karokon átívelő barátságokat segítenek elő, hiszen a kimagasló oktatás mellett az is lényeges, milyen közegben élik mindennapjaikat az egyetemi polgárok.

Az érdeklődők a két nap során a Díszudvaron felállított standoknál részletesen megismerhették a széleskörű képzési kínálatot, a hallgatói életet, a szolgáltatásokat, a kollégiumokat, a sportolási és a külföldi tanulmányi lehetőségeket. Emellett óralátogatásokon és kari tájékoztató előadásokon is részt vehettek a felvételi előtt álló diákok.

A Főépület mellett a Böszörményi úti és a Kassai úti campuson, valamint az Auguszta-telepen is várták a középiskolásokat különböző programokkal. Az eligazodásban a helyszínek és az események között a Studyversity mobilapplikáció segítette a látogatókat, illetve az alkalomra egyedi kiadvánnyal is készültek a szervezők.

A DExpót idén már 18. alkalommal szervezte meg a Debreceni Egyetem, ennek apropóján nyereményjátékot is hirdetett az intézmény: azok a fiatalok, akik 18. születésnapjukon látogattak el a beiskolázási rendezvényre, értékes egyetemi ajándékot kaptak.

A DExpót Debrecen után Nyíregyházán, az Egészségtudományi Karon is megtartják, ott december 6-án nyílik lehetőség az ifjúság előtt a tájékozódásra, majd azt követően, jövő év január 14-én a DE Szolnok Campuson várják majd az érdeklődőket.

Sajtóközpont - KSzD