Dékáni Kollégium ülésezett az Egyetemi Templomban

A Természettudományi és Technológiai Kar szervezésében a Debreceni Egyetemen vitatták meg a természettudományi oktatást folytató egyetemi karok dékánjai és vezetői a felsőoktatás, illetve a képzési terület aktuális kérdéseit. A 2023/24-es tanév őszi félévének tanácskozásán az átalakított felvételi rendszer eddigi tapasztalatairól és a felsőoktatás fejlesztésének lehetséges irányairól tárgyaltak.

A résztvevőket Kun Ferenc, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karának dékánja köszöntötte. Elmondta, hogy legutóbb 2018-ban láthatták vendégül a Debreceni Egyetemen a Természettudományi Dékáni Kollégium tagjait, így nagy öröm számukra, hogy ismét a tanácskozás házigazdái lehetnek. Egyúttal előrevetítette, reményeik szerint legközelebb a természettudományi képzés központi oktatóépületének számító, jelenleg felújítás alatt álló Kémia épületben gyűlhetnek majd össze.

Szilvássy Zoltán, az egyetem rektora köszöntőbeszédében a természettudományok fontosságát hangsúlyozva, kiemelve, hogy az intézmény egészségipari fókuszához kapcsolódva is meghatározó szerepet játszik a Debreceni Egyetem képzési és kutatási portfóliójában ez a diszciplína.

A felsőoktatási felvételi rendszer átalakításának aktualitásairól számolt be Mészáros Gábor, a Kulturális és Innovációs Minisztérium főosztályvezetője, tájékoztatójában kitért a módosítások természettudományi képzésekhez kapcsolódó vonatkozásaira is.

Kozma Gábor, a DE TTK oktatási dékánhelyettese röviden ismertette a 2023-as általános és pótfelvételi eljárás tapasztalatait. Összegzéséből kiderült, az úgynevezett Z-szak igen népszerű, de az igazi sikertörténetet a rövid ciklusú képzés jelentette, ugyanakkor, mint mondta, kérdéseket vet fel, hogy elegendő-e a megfelelő ismeretanyag átadására három félév.

A rendezvény résztvevői szakmai eszmecserét folytattak még többek között az angol nyelv szerepéről a tehetséggondozásban, illetve a rövid ciklusú tanárképzés rendszerének átalakításáról is. A tanácskozás után a vendégek Jenei Attila, a Nemzetközi Oktatást Koordináló Központ igazgatójának vezetésével látogatást tettek a Learning Centerben.

 

Sajtóközpont - KSzD