Debussy-maraton és zongoraverseny a Zeneművészeti Karon

Nagyszabású hangversenyt rendez Claude Achille Debussy születésének 160. évfordulója alkalmából a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara november 13-án, vasárnap. A világhírű zeneszerző műveit a kar hallgatói, valamint oktatói adják majd elő. A jubileumhoz kapcsolódóan országos zongoraversenyt is hirdetett az intézmény a hétvégére.

Az eddigi szakmai eredmények bemutatása mellett Claude Achille Debussy gazdag életművének ápolása céljából rendeznek országos zongoraversenyt november 11-én és 12-én a DE Zeneművészeti Karán. A megmérettetésen a felsőoktatási intézményekben alap-, illetve mesterképzésben tanuló hallgatók vesznek majd részt egy vagy több Debussy zongoramű, valamint szabadon választott darabok előadásával. A rendezvény célja egyúttal az is, hogy az ország több pontjáról érkező tehetségek egységes képet adjanak a hazai zenei felsőoktatásról.

A fellépő tizenkilenc fiatal teljesítményét Eckhardt Gábor zsűrielnök, Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense, Némethy Attila, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem mestertanára, a Magyar Rádió klasszikus zenei műsorainak kiemelt szerkesztője és műsorvezetője, illetve Würtz Klára, az Utrecht-i Zeneművészeti Főiskola és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára értékeli. 

Claude Achille Debussy születésének 160. évfordulója alkalmából nagyszabású hangversenyt is tartanak a karon, ahol a ZK hallgatói, valamint oktatói adnak elő a zeneszerző műveiből. A Debussy-maratonon Az elsüllyedt katedrális címmel játszanak zongora szakos hallgatók a zeneszerző zongorára komponált műveiből november 13-án, vasárnap 16 órától, majd 17 órától Ecsetvonások énekhangra címmel az ének szakos hallgatók adják elő Debussy dalait.

18 órától Tóth András, a DE Zeneművészeti Kar művészettörténet tanárának vetítéssel egybekötött előadásán vehetnek részt azok, akik a zeneszerző zenei kultúrára gyakorolt hatásait szeretnék megismerni. Zárásként az Universitas-Debrecen hangversenysorozathoz is kapcsolódó Faunok és szirének című produkcióban a DE ZK Szimfonikus Zenekara ad hangversenyt, vezényel Bolyky Zoltán.

A Zeneművészeti Kar a Debussy-programokat megelőzően is várja a komolyzene kedvelőit. November 10-én, csütörtökön 19 órától Puskás Levente szaxofonos és Váradi Judit zongoraművész ad közös hangversenyt a ZK Liszt termében. A koncerten Horváth Bálint Négy korál, Dobos Dániel Nemere, valamint Vajda János Szonatina című művének ősbemutatója mellett Bánkövi Gyula Monochrome variations és Horváth Márton Levente Psalmoid2 című darabját is műsorra tűzik.

Sajtóközpont - BZ