Bővülő kínálat a karrierépítő kurzusoknál

Az új tanévben már olasz nyelven is elvégezhető – az eddigi magyar, angol, francia, holland és német mellett – a Debreceni Egyetem és a Debrecen Business Service Centers Kerekasztal karrieralapozó kurzusa. A közös program sikerét mutatja, hogy tavaly bekerült Kelet-Közép Európa legjobb 10 oktatási együttműködése közé.

A 12 modulból álló előadássorozat célja, hogy felkészítse a diákokat a munka világára és a tudatos karrierépítésre. A kurzus során a Kerekasztal tagvállalatainak szakemberei adják át a szektorral kapcsolatos ismereteiket élő példákkal és gyakorlati tapasztalatokkal kiegészítve.

– A Debreceni Egyetem (DE) kiemelt stratégiai célja a céges kapcsolatok erősítése, amelyhez a Bölcsészettudományi Kar (BTK) idegennyelvű képzési kínálatával járul hozzá. Ebben országosan egyedülállók a karrieralapozó kurzusok, ahol diákjaink mostantól hat nyelven szerezhetnek céges szakemberektől, első kézből információkat a munka világáról, ami nagyban megkönnyíti majd a végzést követően elhelyezkedési esélyeiket – fogalmazott a kurzust indító keddi sajtónyilvános megnyitón Csatár Péter, a DE BTK stratégiai és gazdasági dékánhelyettese.

A képzés népszerűségét bizonyítja, hogy a hallgatók a tantárgyfelvétel során néhány óra alatt betöltötték a meghirdetett helyeket.

– Az idei tanévben a DE mintegy 200 szakot hirdetett meg, amelyek 80 százaléka gyakorlatorientált képzés, amelynél 50-50 százalék az elmélet és gyakorlat aránya, ez jól mutatja, hogy az intézmény képzési kínálatában fontos cél a gyakorlati ismeretek átadása – mondta el Pósánné Rácz Annamária. Az egyetem oktatási igazgatója kiemelte: lényeges szempont, hogy az oktatás igazodjon a munkaerőpiaci elvárásokhoz, olyan ismereteket nyújtson, ami a legjobban hasznosítható a diplomaszerzést követően a leendő munkahelyeken, mindez pedig növeli a friss diplomások elhelyezkedési esélyeit.

Az egyetemi kurzusok indítása természetesen előnyökkel jár a Debrecen BSC Kerekasztal tagvállalatai számára is, a cégek munkatársai ezért örömmel vesznek részt a hallgatók képzésében.

– Az üzleti személélet bevitele az oktatásba újszerű szempont, ugyanakkor ez az, ami modernizálja a képzést, ezért fontos cégünk és a BSC-hez csatlakozott valamennyi vállalat számára, hogy a kurzusokon megmutassuk, hogyan lehet megfelelő tudás birtokában sikeres karriert, életutat építeni – mondta Hosszu Róbert. Az NI Hungary Kft. ügyvezető igazgatója külön kiemelte, hogy a 10 vállalat közreműködésével megvalósult oktatásfejlesztési program nemzetközi szinten is különleges, a közelmúltban bekerült Kelet-Közép Európa oktatási együttműködéseinek élvonalába.

Hasonlóan az NI-hoz, a British Telecommunications (BT) is alapító tagja a Debrecen BSC Kerekasztal együttműködésnek.

– A kurzusok a nyelvtudás mint alapfeltétel mellett elsősorban a szakmai ismeretek átadására koncentrálnak, hiszen az üzleti szegmens megismerésével kialakul a hallgatókban az a pályamodell, amelynek köszönhetően stabil életutat tudnak elképzelni és megvalósítani – fogalmazott Szabó László, a BT szolgáltatás üzemeltetési vezetője.

A karrieralapozó kurzusokat 2018 óta már több mint 500 hallgató végezte el magyar, angol, francia, holland és német nyelven. A kínálat tovább bővül, hiszen mostantól olasz nyelven is megszerezhető a speciális tudás az újonnan induló „L'italiano per gli affari” képzésnek köszönhetően.

– Az alapképzés lehetőséget teremt egy nyelv, egy kultúra mélyebb megismerésére, egyben azt is felvázolja, hogyan lehet hasznosítani a megszerzett tudást. A BTK Olasz Tanszéke ezért indított újdonságként mediterrán kurzust, kínálja lehetőségként a Firenzei Egyetemmel közösen a kettős diploma megszerzését, a tolmács- és fordító mesterképzést. Ebbe a sorba – mint lehetőség – tökéletesen illeszkedik a karrieralapozó üzleti képzési forma, amelyhez örömmel csatlakoztunk – tájékoztatott Pete László tanszékvezető.

A Debreceni BSC Kerekasztal azzal a céllal jött létre 2018 januárjában, hogy a városban jelenlévő cégek közösen növeljék az üzleti szolgáltató központok ismertségét és elismertségét a régióban. Küldetése, hogy szakmailag együttműködve a várossal, a közép- és felsőoktatási intézményekkel segítse, hogy a szektor által igényelt tudáselemek, készségek, kompetenciák minél több szinten megjelenjenek az oktatásban.

A kerekasztal együttműködésében résztvevő cégek:

•             4IG

•             BT (British Telecommunications)

•             Cosmo Consult

•             Diehl Aviation

•             DT-ITS (Deutsche Telekom IT Solutions)

•             EPAM

•             Flowserve                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

•             NI

•             transcosmos

•             UCC

Sajtóközpont – BZs