Bemutatkoznak az ifjú kutatók

Az Új Nemzeti Kiválóság Program (ÚNKP) sikeres pályázatainak keretében megvalósult kutatások eredményeiről adnak számot az intézmény fiatal kutatói január 31-én a Debreceni Egyetem Tudományos Igazgatóságának online konferenciáján.

A rendezvényt öt szekcióban – Agrár- és Természettudományok, Bölcsészettudományok, Élettelen Természettudományok, Orvos- és Természettudományok, Társadalomtudományok – online tartják, amelyen az első félévre ösztöndíjat szerzők a tudományterületek jeles professzorai, oktatói előtt adtak számot eddig elért eredményeikről.

Az Új Nemzeti Kiválóság Program 2016-ban indult több témakörben kiírt ösztöndíjpályázat, amelynek célja, hogy a felsőoktatásban részt vevő hallgatói, kutatói kiválóságot segítse tudományos munkásságukban. Az ÚNKP olyan alap-, mester- vagy doktori képzésben tanuló hallgatókat, doktorvárományosokat, valamint fiatal oktatókat, kutatókat támogat, akik felsőoktatási intézményükben eredményes kutatási és alkotói munkát végeznek. 

- Az ÚNKP megfelelő motivációt és presztízst jelenthet a kutatási tevékenységet végző hallgatóknak, valamint komoly segítséget nyújthat ahhoz, hogy az ösztöndíjban részesülők szakmai munkájukra koncentrálhassanak – tájékoztatta a hirek.unideb.hu portált Varga Zsolt, a Debreceni Egyetem Tudományos Igazgatóságának vezetője. Az intézmény ÚNKP-koordinátora kiemelte: a sikeres pályázók számára fontos, hogy előadás formájában mutathatják be eredményeiket, hiszen így – bár a mostani alkalommal csak online formában – azonnali visszajelzést is kaphatnak arról, milyen irányban haladjanak tovább a kutatómunkában.

A konferencián előadások hangzanak el többek között a pedagógusjelöltek mentorszerepéről, a fiatalok jövőtervéről, a vidék jövőjéről, 3D nanoszerkezetek vizsgálatáról, a célzott biológiai kezelések nyújtotta előnyökről, az egyetemi hallgatók online élelmiszer-vásárlói magatartásáról COVID idején, illetve szó lesz a digitális pénzügyi szolgáltatásokról, és arról is, hogy a külföldi hallgatók miért éppen a Debreceni Egyetemet választják tanulmányaik helyszínéül.

Sajtóiroda – BZs

Dokumentumok