Becsengetnek a Szenior Egyetemen

Idén már hetedik tanévét kezdi meg a Szenior Egyetem, a Debreceni Egyetem harmadik missziójának keretében az idősebb korosztály számára indított programsorozat, amely az őszi félévben öt előadással várja az érdeklődőket.

A Debreceni Egyetem Oktatási Főigazgatóságának és Bölcsészettudományi Karának közös szervezésében indított program célja változatlan maradt az évek során: támogatni az élethosszig tartó tanulást, amellett, hogy a rendezvények az ismeretszerzésen túl az idősebb generáció számára egyben a társasági élet lehetőségét is biztosítják.

A Szenior Egyetem elmúlt hat tanévének statisztikája – 63 előadás, csaknem kétezer regisztrált résztvevő – is mutatja, hogy a programok iránt változatlan az érdeklődés.

- Felsőoktatási intézményként a Debreceni Egyetem (DE) elsődleges feladata az oktatás, amely azonban nem jelentheti csupán a felnövekvő generációk képzését, hiszen mindaz a tudásanyag, ami az itt zajló kutatásoknak köszönhetően felhalmozódik, méltó arra, hogy szélesebb körben, a legfrissebb eredmények, innovációk és a kultúra iránt érdeklődők számára is ismertté váljék. Ezzel a céllal indítottuk útjára évekkel ezelőtt a Szenior Egyetemet, az intézmény speciális képzési programjaként – mondta a hirek.unideb.hu portálnak Pósán László, a DE BTK Történelmi Intézetének professzora.

A Szenior Egyetem szakmai vezetője kiemelte: a rendezvény célközönsége elsősorban az oktatás rendszeréből már évekkel, évtizedekkel ezelőtt kikerült korosztály, akik több területet átfogó ismeretterjesztő előadások keretében kaphatnak információt a legújabb tudományos eredményekről és érdekességekről.

- Az előadóknak igazi kihívást jelent, hogy témájukat tudományos megalapozottsággal, ugyanakkor közérthetően fogalmazzák meg a nem szakmabeli hallgatóság számára, de a szervezők nagy öröme, hogy sem jelentkezőkből, sem pedig új és újabb tudományos témákból nincs hiány a Debreceni Egyetemen – hangsúlyozta Pósán László.

A Szenior Egyetem ebben a félévben öt előadással várja az érdeklődőket, az előadásokra a https://unideb.hu/szenior-egyetem oldalon lehet regisztrálni.

 

A 2023/2024. tanév őszi félévének programja:

2023. október 13. (péntek) 16 óra:

A palóclevestől a Gundel-palacsintáig. Ételneveink eredete

Előadó: Maticsák Sándor, a DE BTK Finnugor Nyelvtudományi Tanszék professzora

 

2023. október 27. (péntek) 16 óra:

Az űrkutatástól az űrgazdaságig. Utunk a fantasztikumból a hétköznapokba

Előadó: Tóth László Viktor, a DE TTK Kísérleti Fizikai Tanszék tudományos főmunkatársa

 

2023. november 10. (péntek) 16 óra:

A szívünk a májért dobog

Előadó: Papp Mária professzor, a DE KK Gasztroenterológiai Klinika igazgatója

 

2023. november 24. (péntek) 16 óra:

Egészséges vesét mindenkinek!

Előadó: Balla József professzor, a DE KK Belgyógyászati Klinika igazgatója

 

2023. december 8. (péntek) 16 óra:

A „sajátos intézmény”: a rabszolgatartó rendszer az Amerikai Egyesült Államokban

Előadó: Lévai Csaba, a DE BTK Történelmi Intézet professzora.

 

Az előadások helyszíne: Élettudományi Központ, F003-F004 terem (Debrecen, Egyetem tér 1.)

Sajtóközpont - BZs